RSS Feed

Budapest diszkrét bája

Dalia László - 2019. 03. 21. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Budapest diszkrét bája

Budapest lábon eladja magát, mondta volt a minap egy idegenforgalmi szakember, s ez számomra cseppet sem volt meglepő, hiszen ez a nagyképűség régóta uralkodik minálunk, ezért van még mindig két kilométerrel előttünk Prága, miközben a magyar főváros sokkal szebb és izgalmasabb.

Persze, Budapestet majd mindenki dicséri, a fapadosok ontják a turistákat és azok eltartják a vendéglősöket, kocsmákat, bárokat , taxisokat és mindenekelőtt az olcsó szállásokat. Igaz, a szórakozó negyedek lakói már kezdik megelégelni ezt az iszonytató forgalmat, néhol már korlátozzák is a szálláskiadásokat és a romkocsmák működését, de ez csak az egyik gond. Az igényesebb turisták többsége egyelőre Prága felé tart, mintha a két város felcserélhető volna, pedig egészen mást kínálnak. Viszont egy közép-európai túrába Prága általában bekerül Berlin, Bécs vagy Róma mellett, míg Budapest csak elvétve. Az olcsóság ugyanis csak egy réteget vonz, akik nem tudják megfizetni a drágább szolgáltatásokat, de abba aligha nyugodhatunk bele, hogy leginkább enni és inni jönnek ide  a külföldi népek, hiszen sokkal többel is szolgálhatunk. De vajon szolgálunk-e?

Budapesten nem nagyon járok szállodába, inkább vidéken, s ott Harkánytól Bükfürdőig, Tapolcától Zalakarosig nem rosszak a tapasztalataim, sőt a személyzet többnyire fölöttébb profi és udvarias, a szolgáltatások nem kevésbé. A külföldiek többsége viszont Budapestre tart, s a magyar fővárosnak jóval nagyobb konkurenciával kell szembenéznie. És természetesen nem a szobák, a személyzet vagy éppen az ételek minősége csak a mérvadó. Legalább ily fontos, hogy a kezükre játszanak-e, programokkal vagy akár csak egy térképpel, ötlettel. Prágában kétszer is megtapasztaltam, hogy egy kis négycsillagos hotelben, a recepciós térképet adott a környékről, a belvárosról és napi jegyet ajánlott a közlekedéshez, sőt árult is. Liverpoolban, miután nem volt átalakítóm a konnektorhoz, a recepciós elkérte a telefonomat és feltöltötte, majd kinyomtatta a beszálló kártyámat. Érdekes, még véletlenül sem kért egy fontot sem, pedig azt is kifizettem volna. Ja, ez is egy hálózat volt, amelynek száz hotelje van Európában. Talán ezért.

Prágában sem tetszik nekem minden. A belváros az egy kis ékszerdoboz, de azon túl a cseh főváros unalmas. Ám ez a középkori belváros mindent tud, s legfeljebb az szól ellene, hogy méregdrága, a fél literes ásvány vizet néhol ezer forintért kínálják, de a turista ezt is kifizeti, ha jól érzi magát. Budapesten, bármerre indulunk, találunk valami izgalmasat, csak gyakran hiányzik a  finomhangolás. Talán még azt sem tudják a szakemberek, hogy mit kínáljanak igazán. Mintha csak azt néznék, mit lehet gyorsan eladni. A gulyást már utálják, s kiöntik, pedig nem ő tehet róla, hogy nincs más ajánlat. A külföldiek pedig mivel a gulyásról hallottak, szeretnék azt is megkóstolni, tehát ott kell lennie az étlapon. A romkocsma is népi ötlet volt, kreatív fiatalok indították be. Ám van, amit felülről lehetne szervezni, idegenforgalmi mederbe terelni, sőt támogatni. Az is vicc, hogy évekig nem volt egy buszjárat a reptérre és húsz éve tervezik a ferihegyi metrót.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ