RSS Feed

Terrortámadás Új-Zélandon

mti, index - 2019. 03. 15. 9:11:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Terrortámadás Új-Zélandon

Két mecsetnél negyven ember vesztette életét, negyvennyolcan pedig megsérültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután, a rendőrök az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe, egyiküket azonban később elengedték.A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor.

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor, egyikük pedig 17 percen át élőben is közvetítette a támadást. A videón az látható, hogy a férfi besétál a Deans Ave-en található Masjid Al Noor mecsetbe, ahol már az ajtóból elkezd lövöldözni, aztán pár perc múlva kimegy lőszerért, és úgy folytatja tovább az ámokfutást.
A mecsetben tartózkodó szemtanúk elmondása szerint a támadó szobáról szobára járva kereste az embereket. Egy szemtanú egy helyi lapnak arról beszélt, hogy a támadó válogatás nélkül kezdett el lövöldözni az imádkozó emberekre, többen a szeme láttára haltak meg. Neki végül sikerült kimásznia egy ablakon, így elmenekült, de még a következő háztömbnél is hallotta a lövések hangját.
Egy másik férfi arról beszélt, hogy éppen otthon aludt, mikor meghallotta a lövéseket, nem sokkal később pedig egy sérült áldozat rontott be a házukba, aki arról beszélt, hogy majdnem gyomron lőtték a mecsetben. A férfit ellátták, aztán mentőt hívtak hozzá, de végül nekik kellett bevinni az egyik kórházba.
A másik támadás szinte ezzel egy időben, a nem messze található Linwood Masjid mecsetben történt, ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A városban több autóra szerelt bombát is találtak a rendőrök, de ezeket hatástalanították. 
A rendőrség információi szerint az egyik támadó egy 28 éves ausztrál férfi, Brenton Tarrant, aki egy több oldalas kiáltványban azt írta, hogy terrortámadásról van szó. A férfi letartóztatásáról videó is készült:
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy a férfi ausztrál állampolgár, aki új-zélandon él, és azt írta, hogy elítéli a szélsőjobboldali terrortámadást, ami ártatlanok életét oltotta ki.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ