RSS Feed

96 óra Budapesten

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 18. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 96 óra Budapesten

Márciusban reppentem vissza a Dunától a Spreehez. Jól éreztem magam szülővárosomban, ahol tavaly óta most jártam először. Mennyi változás! Ferihegyről a belváros felé gurulva, az omladozó épületeken friss, uszító plakátokon két vén ember reklámozza Brüsszel idegenforgalmát. S a feltúrt Vörösmarty téren, meg a Múzeumkertben több a melós, mint a turista.

Mire készül Brüsszel! Ez nem kérdés. Ám a Budapesten landoló, gyönyörű nyelvünket nem értő „temporális migránsok” furcsállhatják, hogy Kárpát-medence legszebb metropoliszában a Belga Királyság fővárosát hirdeti egy aggastyán tandem. Döbbenet, aztán a Vásárcsarnokban a 650 forintért elfogyasztott sajtos-tejfölös lángos, a standok színkavalkádja, választéka jó kedvre derít. Irány a Nemzeti Múzeum! Ott a Seuso-kincsek  vártak, valamint a szintén pazar, Az ismeretlen Görgey című tárlat.

Artúrtól egy köpésre a húgyszagú, lepattant Kálvin téri aluljáró látványa-illata is a múltba repít. Négy metróellenőr 32 foggal, mogorván kontrollálja hetijegyem. Túlerő – gondolom. Féltonna ellenőr ott, ahol – Európában joggal irigykednek ránk – 65 év felett grátisz a suhanás. Örömmel olvasom viszont a pocsék, szóismétléses stílusban megírt hírt, hogy aszongya „hirtelen fontos lett az állami fenntartóknak, hogy elkezdődjön a szülőknek fenntartott kórházi ágyak beszerzése...”

Nos, betegből nincs hiány. Ott van például az a budai régiség kereskedő, aki jó két éve rám sózott pár Ferenc Jóskás érmét, melyekről kiderült, hogy mágnesesek, szóval sem nem ezüst pénzek, sem nem eredetiek. Most ugyanezzel a trükkel kísérletezett a napsütötte férfiú, aki kijelentette, hogy nem ért a numizmatikához. Ám látva, hogy zsebemből mágnes került elő - Mágnes Miska? - már beszólt, hogy „ezek nem nemes fémek”. Nos, a turisták átkúrása sem nemes cselekedet, miként meglepő, hogy haj és szakáll vágásom fél esztendő alatt 50 százalékkal drágult. {A kis üvegnyi Coca Cola az egyik büfében 150 forint, másutt 350, illetve 560 Ft-t kóstál.}

A magyar és nemzetközi konyha 2019-ben is rendben van Budapesten – vélem. Rosszat a szösszenetem elején említett lángostól az ázsiai Wokig, mexikói falatokig nem ettem, szinte minden ízlett. Cesare Cardini persze megrótta volna a pesti szakácsot a körúti Cézár saláta dohosságáért...

Más. A tömegközlekedés szerintem rapidabb, mint például Berlinben. A bolti eladók, szállodai munkatársak udvariasak, segítőkészek. Több régi baráttal is sikerült összefutnom, ha már lemaradok a májusi, 40. érettségi találkozónkról. Eljutottam viszont a Madách Színház József és a színes szélesvásznú álomkabát című szórakoztató – Andrew Lloyd Webber – darabjára. Fantasztikus énekesek, táncosok: csak arról a Kádár-medencei, az utolsó taktusokat egy perccel követő vastapsolásról kellene már leszoknia a publikumnak. De ez eddig Kelet-Németországban sem sikerült a közönségnek, noha Sztálin elvtárs már 66 éve halott.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ