RSS Feed

Elégedettek a csehek a demokrácia működésével

mti - 2019. 03. 14. 13:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elégedettek a csehek a demokrácia működésével

A csehek kétharmada elégedett a demokrácia működésével az országban. Ez a legmagasabb arány 2004-től, mióta ebben a témában országos felméréseket készítenek - közölte szerdán Prágában a CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet.

 CVVM felmérése szerint a cseh lakosság 67 százaléka véli úgy, hogy a demokratikus rendszer jól működik az országban. Tavaly, 2018-ben ez az arány 60 százalék volt.
    A megkérdezettek kétharmadának meggyőződése, hogy a demokratikus rendszer a létező politikai-társadalmi rendszerek közül a legjobb, legelfogadhatóbb. A korábbi szocialista rendszerhez hasonló, autokrata társadalmi berendezést a megkérdezettek 20 százaléka minősítette a legjobbnak. Ezt az álláspontot nagyrészt Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom hívei képviselték.
    A CVVM elemzéséből kiderül, hogy a demokrácia működésével elégedettek legyakrabban a jó anyagi helyzetben lévő és inkább a jobboldali pártokat választó emberek közül kerültek ki, míg az autokrata rendszert általában azok támogatták, akik életszínvonalukat alacsonynak minősítették, illetve a 60 éven felüli korosztály jelentős része.
    A felmérésben résztvevőket az emberi jogok betartásáról is megkérdezték. A válaszadók valamivel több mint hetven százaléka azt mondta, hogy szerinte Csehországban tiszteletben tartják az emberi jogokat, mintegy 60 százalék szerint a jogegyenlőség is biztosítva van. Ezzel ellenkező véleményeket a megkérdezettek mintegy 25 százaléka fogalmazott meg.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ