RSS Feed

Rákosi elvtárs titkos élete

Dalia László - 2019. 03. 12. 17:18:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rákosi elvtárs titkos élete

Állítólag egy ciprusi szálloda egyik szobájában találták azt az iratokkal teli műbőr táskát, amiből Ungváry Kisztián és Meruk József most könyvet írt az egykori magyar pártvezérről, diktátorról. Rákosi, vagyis Sztálin elvtárs legjobb tanítványa, nem tartotta magát kegyetlennek, sőt még 1962-ben is azt hitte, hogy őt szerették és visszavárják.

A 2 ezer oldalas visszaemlékezéseiben gyakran átírta a valóságot, s a magánlevelei, feljegyzései megcáfolják a puritán, álomvilágban élő embert, hiszen amikor saját luxusáról volt szó, nagyon is ébren volt! Meruk József, az egykori moszkvai tudósító arról volt híres, hogy a Szovjetunióban minden kapun átverekedte magát, most is jócskán hozzátett a talált iratokhoz.

Hogyan érted el a Szovjetunióban, ahol a húszas évektől Jelcinig sajátos jobbágyrendszerben éltek az emberek, vagyis engedély nélkül nem hagyhatták el a lakhelyüket, hogy bejáratos voltál tiltott helyekre is?
Az egyetem után a Hungexpo moszkvai kiállításán sajtófőnök lehettem, hála az orosz nyelvtudásomnak, s már akkor elkezdtem kiépíteni a kapcsolataimat. A Magyar Hírlap tudósítójaként pedig később nagy előnnyel indultam, s így jutottam el az északi sarkra, Csitába, ahol  az első világháború után sok magyar hadifogoly élt, vagy éppen kísérhettem el Farkas Bertalant Kazahsztánba. Volt ennek persze hátránya is, amikor a Tu–144-est avatták és meghívtak az első repülésre, nagyon nehezen tudtam magam kihúzni, arra hivatkoztam, hogy vannak nálam méltóbbak, én majd a századik repülésnél szeretnék ott lenni. Féltem, hogy a gép nem biztonságos, s volt is ennek némi alapja. 

Állítólag Ungváry Krisztián kapta meg egy angol újságírótól a ciprusi szállodai szobájában talált táskát, amely számomra kísértetiesen hasonlít a hajdan a szerkesztőségek postaládájába bedobott titkos iratok esetéhez, szóval te hogyan kerültél képbe?
Három éve támogatom Ungváry Krisztián munkáját, ennek folyamán az általa fellelt dokumentumok egyéb vonatkozásait vizsgálom, s ha kell le is fordítom azokat. Ezúttal is megkeresett, s miután az anyagok 30 százaléka orosz nyelven íródott, átküldte nekem. Végigböngésztem a leveleket, iratokat, s a pecséteket és arra jutottam, hogy ezek érdemesek a komoly kutatásra Ungváry akkor eldöntötte, hogy ebből könyv lesz és felkért a társszerzőségre. 

Rákosiról több életrajz is megjelent , mégis kiderül a könyvetekből, hogy még mindig túl keveset tudunk, maga is számtalanszor félreinformál, sőt hazudik a visszaemlékezéseiben és egy kalandor képe bontakozik ki előttünk, aki luxusban élt majdnem élete végéig.
Megdöbbentünk, hogy milyen nagy cselszövő volt, s könnyedén jelentette fel a testvérpártok vezetőit is, nemcsak a sajátjait, egyébként több csehszlovák politikus, Gottwald és Reichman, miatta lett öngyilkos. Furcsa kimondani, de kegyetlenebb volt, mint Sztálin, mert ha rajta múlik, Marosán Györgyöt, majd később Péter Gábort és Farkas Mihályt is kivégezték volna. Sztálin állította le, s mondta neki, hogy jobban meg kell becsülni az elvtársakat. Vicces, nem?

Igaz, hogy a moszkvai lakását átíratta a feleségére, amikor a németek Moszkvát lőtték?
Ez volt a Nagy Honvédő Háború egyik legdrámaibb legrosszabb pillanata, a németek már távcsövön kémlelték a Kremlt, hiszen olyan közel voltak hogy bevegyék Moszkvát, Rákosi is menekült a szovjet fővárosból, de előtte még a feleségére hagyta, ráíratta a Gorkij utcai luxus lakását, vagyis még akkor is ez volt a legnagyobb gondja.

Többször használjátok a "Rákosi élethazugságai" kifejezést, vagyis ez nála kódolt volt, hogy még az emlékirataiban is nagyokat lódított?
Az 1940 és '56 közötti visszaemlékezéseit szembesítettük azokkal az iratokkal, levelekkel, amit találtunk és megdöbbentünk, mennyire máshogy emlékszik. Ám nem azért ír mást, mert az emlékezete megcsalja, vagy elfelejtett bizonyos dolgokat. Mondhatom, távolságtartó undorkodással olvastam, miközben csodálkoztam, hogy a történészeket is sikerült átvernie, gyakran nem vették észre, hogy hazudik. Immár az sem titok, hogy 1940 és '46 között kapcsolatban állt a GRU-val, vagyis a szovjet katonai hírszerzéssel. Ez akkor kezdődött, amikor kijött a szegedi Csillag Börtönből. Viszont,hogy milyen információkat osztott meg a szovjetekkel, erről semmit sem tudunk, Moszkvában még mindig zárva vannak bizonyos levéltári anyagok.

Eddig azt sem tudhattuk, hogy a kivégzett Pálffy György tábornok lakásán egy szovjet rádióadót találtak kódokkal, tehát kémkedett a szovjet titkosszolgálatnak, amely az ÁVH-t is meglepte. Ugyanakkor a szovjetek elengedték a kezét, Rákosinak megengedték, hogy felakasztassa.
Ez is hihetetlen, hogy a katpol. vezetője a szovjeteknek kémkedett. Utóbb haza is rendelték a szovjet titkosszolgálat rezidensét, Tyiskov elvtársat, aki egyúttal nagykövet is volt, de épp ez a leleplezés vezetett oda, hogy Sztálin elrendelte, a baráti országokban ezután ne kémkedjenek. Sok értelme nem volt, több tízezer szovjet katona állomásozott Magyarországon, és szovjet tanácsadók is dolgoztak itt. Rákosi volt az egyetlen Magyarországon aki erről is tudhatott, mert figyelmeztette Péter Gábort, hogy Pálffyt esetleg el kell engedni. A katpol. vezetőjét, ahogy Rajkot és Sólyom tábornokot is, Rákosi el akarta takarítani az útból. Épp ez a szovjet kapcsolat zavarta. Hogy aztán a szovjetek miért áldozták fel Pálffyt, erről épp úgy nincs fogalmunk, mint a szovjet-orosz történészeknek. Rákosi egyébként mindenkin átgázolt, a barátain is, így járt Sík Endre is.

Haza viszont nem térhetett, 1971-es halála után a hamvai kerültek vissza Magyarországra. S az utolsó éveit száműzetésben, Moszkvától távol töltötte, a járandóságait is megnyirbálták, mert állandóan áskálódott, levélben és személyesen is.
Amikor 1956 október végén Kádárról senki sem tudta, hogy hova tűnt el, és Hruscsovval tárgyalt Moszkvában, Rákosi akkor is ott sündöröghetett, két szobával odébb. És később is levelekkel, beadványokkal bombázta Hruscsovot, majd Brezsnyevet. Ám a régi nimbusza sokáig megmaradt, vagyis az a brand, ami itthon félelmet keltett, a Szovjetunióban még működött. Krasznodarban ötszobás lakást utaltak ki Rákosinak és feleségének, ingyenes ellátást kapott és tripla nyugdíjat. Mindez a jólét, luxus 1962-ig tartott, amikor az MSZMP PB levelet írt az SZKP KB elnökségének, hogy ezt a különleges életszínvonalat Rákosi nem érdemli meg. Ekkor csökkentették 90 százalékkal a juttatásait.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ