RSS Feed

Merkel közkívánatra marad

mti - 2019. 03. 11. 18:49:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel közkívánatra marad

A németek több mint kétharmada szerint Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés. A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 67 százaléka szorgalmazza, hogy a kormányfői feladatokat 2005 óta ellátó Angela Merkel töltse ki utolsónak szánt, negyedik ciklusát.

    A koalíciós tárgyalások tavaly februári vége óta 12 százalékponttal emelkedett a kancellár maradását pártolók aránya - tették hozzá az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés eredményeit ismertető közleményben.
    A szövetségi parlament (Bundestag) pártjainak szavazóbázisát tekintve Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és az ellenzéki Zöldek támogatóinak körében a legmagasabb, 80 százalékos azok aránya, akik szerint a kancellárnak a ciklus végéig folytatnia kell munkáját. A második helyen a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói állnak 78 százalékos aránnyal. A CSU bázisában 68 százalék ért egyet azzal, hogy Angela Merkel 2021 őszéig legyen Németország kormányfője.
    A kancellár mielőbbi távozását csupán egy párt, a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki erő táborában sürgeti a többség. 
    Az adatok azt jelzik, hogy ellentétben az 1998-as helyzettel, amikor a németek jelentős része Helmut Kohl 16 éve tartó kormányzásába belefáradva váltást kívánt a kancellári tisztségben, most egyáltalán nem érezni kormányfőváltó hangulatot. Éppen ellenkezőleg, a szerte a világban bontakozó válságos fejlemények közepette "a többség nem lát alternatívát Merkellel szemben", és miután távozott a CDU elnöki tisztségéből, a választók egyre inkább egy "pártok felett álló +elnöki kancellárnak+ tekintik" a kormányfőt - értékelte a felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.
    Angela Merkel ciklus vége előtti távozásának kérdése annak révén került be a német belpolitika témái közé, hogy az SPD több vezető politikusa kijelentette, szó sem lehet a koalíciós kormányzás folytatásáról, ha a CDU/CSU megpróbálná megtenni kancellárnak a CDU új elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert.
    Ezt eddig egyetlen csoportosulás, a CDU konzervatív szárnyához tartozó WerteUnion (Értékek Uniója) szorgalmazta. Ezzel kapcsolatban a CDU főtitkára, Paul Ziemiak hétfőn Berlinben az elnökség ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva kiemelte: nincsen egyetlen "releváns", számottevő erőcsoport sem a pártban, amely nem azt kívánja, hogy Angela Merkel folytassa munkáját, és személyi ügyek helyett tartalmi kérdésekkel foglalkozzanak.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ