RSS Feed

Az árnyék és a szék

Csontos Tibor - 2019. 03. 29. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az árnyék és a szék

Ha belegondolok, követnem kellene Csokonai Vitéz Mihályt, aki ódát írt az árnyékszékhez, "amit még a legfinnyásabb dáma is farral süvegel meg". Ez a vitézi poéma azonban felülmúlhatatlan, bár igen csábító ötlet lenne ódát írni a legkényelmesebb autósüléseket is felülmúló ülőalkalmatosságok egyikéhez, melyeken a futballstadionokban, a pálya szélén, az ún. technikai zónákban csücsülnek a cserejátékosok, az edzők, a stábtagok és a többiek. Kényelmük sokcsillagos, a luxusok luxusa. S van itt még valami.

Extrán komfortosnak írják le a  futballstadionokban a vonal melletti, speciálisan kialakított, legmodernebbnek számító, beépített ülésfűtéssel is rendelkező sportüléseket, melyeken már hetvennél több futballklub cserejátékosai ülnek kétszer negyvenöt percig, amennyiben persze nem küldik be őket menetközben a zöld gyepre. Többek között a Real Madrid, a Borussia Dortmund, a Manchester United játékosai is ezeket a szuperszékeket használják, no és a Ferencváros, a DVSC is, hogy azért legyen már végre valamilyen, számunkra szívet melengetően közös a felsorolt csapatokban. 

Hogy legalább pályamenti szuperszékekben tartsunk ott, ahol azok, odaát. Ezek az extrán komfortos ülések természetesen nem a lelátókat ékesítik, a szurkolók komfortzónáját sokkal inkább csapatuk eredménye hizlalja vagy éppen kezdi ki. Pedig itthon igazán megérdemelnék a drukkerek, hogy a többnyire unalmas meccseket cserejátékos-szintű bőrülésekben aludják végig. Reménykedjünk, hogy a futballkörnyéki szupertechnológia előbb-utóbb a lelátók hétköznapi kultúrájába is ugyanúgy betör, miként a tépőzár vándorolt be az űrhajózásból a mindennapjainkba.

 A legenda szerint az efféle autósülésluxust legelébb az FC Kaiserslautern futballistái élvezhették, midőn a székes cég ilyen, testméretre szabott és a csapat színében pompázó kispaddal szponzorálta a német klubot. A csapat akkori edzőjének ugyanis gerincfájdalmai voltak és kapott egy ilyen, fájdalmakat enyhítő sportülést, ami a jelek szerint a gerincfájdalmakat nélkülöző játékosok is megkedveltek. Divatot is teremtettek, s mára a sztárok tömkelege dekkol a stadionok e sportkocsiüléseiben, melyek, miként olvasom, " remek oldaltartással bírnak és amelyekben végképp nem hat oldalirányú erő a bennük ülő játékosokra". S miként a nemzet sportnapilapja idézte a gyártó cég képviselőjét: " A játékosok rajonganak az autósülésekért, ismerek olyan labdarúgót, aki a hálószobájába is kért a termékből".  Azonban beépített fűtés ide, luxuskényelem oda, e bűvös székek legfontosabb jellemzője, hogy jó tartást adnak a gerincnek. És itt van az a még valami. 

Tessék mondani, mindennek az árnyékában nem lehetne ezekre lecserélni a parlamenti széksorokat?


Fotó: skyscapercity.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ