RSS Feed

Liverpooli séta

Dalia László - 2019. 03. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Liverpooli séta

Liverpool egy kisváros, a reptere is szerény, bár a John Lennon Airport nagyon jól fest a Lennon szobororral, valamint több óriásposzterrel és idézettel a Beatles idejéből, s a Liverpool FC. is jól játszik a Klopp-érában. Ám a szuvenír boltban egyetlen Liverpool hűtőmágnes vagy kulcstartó sincs, helyette londoni mütyüröket árulnak.

Bár a város zarándokhely a Beatles rajongóknak és a Liverpool drukkereknek is, a külföldi turista nem tolong errefelé, az idegent rögtön kiszúrják, ha belép egy kocsmába. No, nem azért, mert nem Red Bullal issza a Jagert. Amúgy az Estrellától a Carlsbergig vagy Heinekentől a Fostersig mindenféle sört mérnek, a Guinness is jóval olcsóbb, mint Londonban. Öt fontért már tisztességes adagot kapsz Fish and Chispből, és 8.50-ért pedig svédasztalról ehetsz egy ázsiai étteremben. A belváros pedig elbűvölő, már-már családias és ahogy elindulsz a Lime Street-i vasútállomásról egyenesen visz le a lábad az Albert Dockba, amely a Világörökség része a maga csatornáival, hajóival, múzeumaival és üzletsoraival, vendéglőivel. A Beatles Storynak persze megkérik az árát (16.95 font), de a Tengerészeti (Mersey Maritime Museum), a Rabszolga (National Slaver Museum) és a Liverpool Múzeum ingyenes. A kiállítások viszont tökéletesek és kimerítőek. A Beatles Múzeumban még a Sárga tengeralattjáró is beúszott, berendezték az Abbey Road Stúdiót és fotókon, filmeken végigkísérheted az együttest az utolsó fellépésig, a Savile Row-i háztetőn.  A Temzéről is látható Liverpool, 10 fontért 50 perces kört tesz veled a hajó, s közben egy órára kiszállhatsz a túlparton, hogy megnézhesd a dán partoknál elsüllyedt, majd kiemelt és ideszállított német tengeralattjárót, amit négy darabra vágtak és felújítottak.

A belváros két-három napos túrát kínál, ha több az időd, már túrázhatsz is. A napi jegy a buszra 4.40 fontot kóstál, de megéri, mert két úttal le is tudtad. Az Anfield Road, a Liverpool FC otthona is 5-6 mérföldre fekszik a belvárostól, viszont kicsi a  stadion, a meccsjegyek méregdrágák és amúgy is ritkán tudsz venni. Ám egy stadionbejárás, meg egy-két cucc beszerzése a klub boltjában, a legfanatikusabb szurkolókat is megnyugtatja. Engem a stadion falán lévő két szöveg kápráztatott el. Az egyik szerint "Ez nem egy stadion, hanem az otthonunk". A másik még elmésebb, miközben idézik az indulójuk refrénjét ("You'll Never Walk Alone", vagyis Sohasem leszel egyedül), közlik, hogy "ez nem egy dal, ez a himnuszunk". Természetesen a dalnak is van magyar vonatkozása, hiszen ez amúgy a Molnár Ferenc Liliomjából készült Carousel című musical betétdala. Amikor 1963-ban a Gerry and The Pacemakers a liverpooli stadionnál felvette a dalt, sláger lett és azóta éneklik a drukkerek.

Liverpoolt nehéz leírni, ma is az egyik legnagyobb brit kikötő, hajdan is az volt, 9 millió rabszolga érkezett ide Afrikából, akiket továbbvittek Dél- majd Észak-Amerikába. A várost a világ első személyszállító vonata kötötte össze Manchesterrel. Ma fél óra az út, s a két város mit sem hasonlít. Manchesteren nem látszik, hogy valaha a legnagyobb iparváros volt a világon, ma bevásárlóközpontokkal és irodaházakkal zsúfolt a belvárosa. Jóval drágább, mint Liverpool. Az éttermek, pubok menüt sem kínálnak. A vörös ördögök pályája, az Old Trafford viszont márciusban is 20 percenként indít stadionbejáró túrákat 25 fontért, s ha nem foglalsz előre, nem biztos, hogy bejutsz. Akkor viszont kénytelen vagy beérni a Victoria állomás melletti Nemzeti Futballmúzeummal.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ