RSS Feed

Közszolgának lenni

Árpási Zoltán - 2019. 03. 12. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Közszolgának lenni

A közszolga korábban egy fuvarozással foglalkozó vállalkozónál dolgozott. Az úton lévő kamionosokkal kellett a kapcsolatot tartania. Kapott egy mobiltelefont, amit soha nem kapcsolhatott ki. Naponta lehúzta az irodában a nyolc órát, néha többet is, aztán otthon, nyaralás alatt vagy ahol épp időzött, folytatta, kezében a telefonnal.

 Ha hívták, hajnalban, az éjszaka közepén, hogy értetlenkedik a kinti ügyintéző vagy itthon maradt egy dokumentum, neki kellett elintézni, hogy haladjon a fuvar. Utolsó munkanapján például egy két napig Calais-nál dekkoló szerelvényt segített át a túlsó partra. Amikor barátai értetlenkedtek a 24 órás szolgálatán, elintézte azzal: „ez a dolgom”. Szerette a munkáját, örömet okozott neki, hogy másokon segíthet. Egy idő után azonban szűknek találta a helyet, meg vonzotta a karrier és a magasabb fizetés. Elment közszolgának.
A megszokott lendülettel vetette bele magát a munkába. Amit kértek tőle, azonnal megcsinálta. Ha ügyfél érkezett, nem várakoztatta, kiszolgálta. Az első döbbenet akkor érte, amikor egyik kollégája odaszólt neki: lassíts! A másik meglepetést az okozta, amikor látta, hogy az ügyfélfogadási idő kezdetén a többiek komótosan megkávéznak, majd kivonulnak az udvarra cigarettázni. Amikor pedig a biztonsági őr (tényleg minek egy hivatalba biztonsági őr?) szólt a benn maradt kollégájának, hogy türelmetlen az ügyfél, csitította: várjon! Aztán elővette a táskáját, és senkitől sem zavartatva megreggelizett. Jöhetett a kedves ügyfél, aki mindössze egy aláírásra várt. Ezért türelmetlenkedett? – mordult rá.
Emberünk, az egykori kamionos azóta mindenkinek azt mondja: csak azokat venné fel közszolgának, akik korábban a versenyszférában dolgoztak. No, meg azt is mondja, nem az számít, hogy nyolc vagy kilenc órát van valaki a munkahelyén, hanem az, mennyit és hogyan dolgozik. Függetlenül attól, hogy az ebédidő beleszámit-e a hivatalos munkaidőbe vagy sem.       
 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ