RSS Feed

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

MTI - 2019. 03. 10. 12:55:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.

    A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Prágai Magyar Plébánia és az Együttélés politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 62. évfordulója alkalmával.
    Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát. A szónokok, köztük Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemelték, hogy március végén megkezdődik Esterházy János boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is.
    A beszédeket követően a csehországi és szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál.
    A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba. 
    Szakértők szerint Esterházy János urnáját ma már lehetetlen megtalálni és beazonosítani. A felvidéki Alsóbodokon 2017-ben megnyílt Esterházy emlékhelyen elhelyezett jelképes urnában ezért konkrétan nem a politikus hamvai, hanem a motoli sírhelyről származó föld és hamu található.
    A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat is jelképezi. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ