RSS Feed

Vajna végrendelete

Dalia László - 2019. 03. 08. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vajna végrendelete

A Vajna birodalomnak nincsenek titkai, legfeljebb annyi, hogy nem tudni, kik férhetnek hozzá a 36 milliárdra taksált vagyonhoz. Az ugyanis kiderült a cégpapírokból, hogy nem voltak hamisak a pletykák, a producer kimentette a vagyonát Amerikába. Ahogy az index fogalmazott, visszavitte oda, ahonnan jött. Ám ez a művelet megkeserítette az utolsó hónapjait, Orbán állítólag már a telefonját sem emelte fel.

Vajna végrendeletéről semmit sem tudunk, tehát azt sem, hogy ki mennyit örököl, s a két cégvezető azon túl, hogy a Los Angeles-i székhellyel, a delaware-i cégbíróság által bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc. irányítását megtartja, részesül-e a vagyonból. Egy biztos, a producer élete utolsó hónapjaiban alaposan átrendezte a cégbirodalmát, a vagyon jelentős részét visszavitte oda, ahonnan az egykori sztárproducer Magyarországra érkezett: az offshore paradicsomként jegyzett Delaware államba. Ezzel a húzással viszont rögtön taccsra is tette magát, s úgy hírlik, Orbán azon nyomban le is írta. S ez várható volt, ugyan mire számított Vajna, hogy örökbe kapta a kaszinókat, a tévét, rádiót és semmiféle tartozása sincs? Ezt ő sem gondolhatta komolyan, hiszen szemben a filmes működésével, ahol viszont nem vett fel fizetést és amely sikeres volt, a kaszinókban és a médiában nem a saját tehetsége, ügyessége miatt boldogult, hanem mert bizományba kapta ezeket, ha úgy tetszik népgazdasági hasznosításra. 

A részletekről persze mit sem tudhatunk, a NER jól zár, nem beszélve a Fidesz jogász élcsapatáról, de mozaikokból összerakható a kép. Az egyik barátja ugyanis nyilatkozott a temetés után, miszerint Vajnát elkeserítette, hogy barátja, akivel régóta együtt dolgozott, fél éve nem vette fel a telefont. Vajon ki lehet az a barát? És miért vágnak egybe a dátumok, a fél éve elkezdett részvénycsere akcióval, amikor az itthoni cége 36 milliárdos vagyonát áttranszportálta az amerikai Cinergibe. Samuel Russell Falconello közgazdász, könyvelő, adószakértő 25 éve dolgozott Vajnának, s mellette Kovács Andrea, akit Vajna bizalmasának mondanak, vezeti a cégeket. Ők ketten nyilván tudják, hogyan rendelkezett Vajna a cégbirodalomról. Ám van egy harmadik személy, akinek talán a legnagyobb szava lesz abban, mi történik a következő hónapokban, s ő fogja felértékelni a birodalmat is. Nincs ugyanis az a kaszinóban, tévében, rádióban lévő vagyon, amit ne lehetne könnyen leírni...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ