RSS Feed

Berlin szive

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 07. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Berlin szive

Megbolydult méhkasra emlékeztetett februárban a - 69. Berlinale számos világpremierjének otthont adó - Potsdamer Platz és a Marlene Dietrich nevét viselő tér környéke. Márciusban csendesebb a táj. A nemzetközi zsűri az Arany Medve Fődíjat a Nyugat-Európában élő izraeli Nadav Lapid Synonymes (Szinonimák) című alkotásának ítélte.

Akik még nem jártak a harmadik évezredben Közép-Európa legnépesebb metropoliszában, azok a berlini fal leomlása óta történt változásokat a főváros szívében vehetik a legjobban szemügyre. E napokban persze a megszokottnál is zsúfoltabb a busz és a földalatti, mellyel a Mendelssohn-Bartholdy-Parknál, avagy a Potsdamer Platznál kiszállva érhetjük el úticélunkat. (Ugyanoda közlekedik S-Bahn is). A Berlint körülölelő Brandenburg tartomány fővárosának nevét viselő régi-új city jó tájékozódási pontja a Marlene Dietrich Platz. A világhírű német színésznő emlékét őrző téren van a Stage (Musical) Theater, melyet 2019-ben is a februári filmfesztivál premier mozijaként, Berlinale Palastként is emlegetnek. Szomszédságában áll a Grand Hyatt Berlin szálló és megannyi étterem.

Az Alte Potsdamer Strassen - a hajdani fal irányába haladva - bal kézre a CinemaxX óriás mozit, az utca túloldalán az Arkaden bevásárlóközpontot találjuk. Mellette láthatjuk a bájos Haus Huthot, mint a régi idők mementóját. Rengeteg kávézó, büfé, irodaház is épült a Potsdamer Platzon, melynek talán leginkább New York-ot idéző felhőkarcolója az üveg sátortetős Sony Center és a Leipziger Platz szomszédságában magasodó, 2004-ben átadott luxushotel, a The Ritz-Carlton Berlin. Innen 10-15 perces sétával juthatunk el a Stresemannstrassen a Martin-Gropius-Bauhoz. Az 1881-ben megnyílt, a közelmúltban renovált gyönyörű múzeum híres színvonalas időszaki kiállításairól. Mellette található az Abgeordnetenhaus von Berlin, vagyis a fővárosi képviselőház. Annak, hogy a turisták gyakori vendégek a környéken, nem annyira az errefelé nyüzsgő kommunális politikusok az okai, hanem, hogy itt még felfedezhető a berlini fal egy – igaz ütött-kopott – eredeti szakasza. Aki nagyobb „falatra” vágyik, annak el kell zarándokolnia az úgynevezett East Side Galleryhoz az Ostbahnhof vidékére. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ