RSS Feed

Pizzaháború Nápolyban

index - 2019. 03. 04. 14:15:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pizzaháború Nápolyban

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belvárosában, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia, a Camorra áll. A bűnszervezet tagjai így próbálják meg rávenni a helyi pizzériák tulajdonosait, hogy fizessenek védelmi pénzt - legalábbis a hatóságok alapos gyanúja szerint...

 Bomba miatt zárva.” Ez a tömör üzenet várta január 16-án mindazokat, akik felkeresték a népszerű Sorbillo pizzériát. A bombát az éjszaka folyamán robbantották ismeretlenek a Via dei Tribunalin működő üzlethelyiség előtt. Személyi sérülés nem történt, az elkövetők célja kifejezetten a vendéglátóhely megrongálása volt.

A Via dei Tribunali amúgy Nápoly egyik legnépszerűbb utcája, nem véletlen tehát, hogy a Sorbillo család pont itt nyitott pizzériát. Ahogy az sem véletlen, hogy ez az egyik olyan üzlet, ami a Camorra célkeresztjébe került. Az Antica Pizzeria 1935 óta működik, Gino és Toto Sorbillo pedig egész komoly birodalmat épített fel a népszerű olasz lepény köré. Több éttermük működik Nápolyban, Milánóban, sőt legutóbb nyitottak üzletet New York belvárosában, Manhattanben is.

A Camorra figyelmét azonban nem ez a tény, hanem a nápolyi éttermek egyre növekvő népszerűsége keltette fel. A dél-olasz fővárosba érkező turisták száma több mint 90%-kal nőtt az elmúlt évtizedben, ez pedig komoly forgalomnövekedést jelent a külföldiek körében népszerű éttermekben is. A világszerte közkedvelt paradicsomos lepény egyértelműen a dél-olasz város legeladhatóbb terméke, egyes pizzázók pedig mára valóságos kultuszhelyekké váltak.

Nem volt amúgy teljesen véletlen az első támadás időzítése sem. Január 17-e a pizzakészítők napja Nápolyban, és erre az ünnepre minden étterem egyedi ajánlattal és különféle akciókkal, eseményekkel készül. A Sorbillo viszont idén "zárva” táblával ünnepelte a jeles napot.

Szintén januárban érte hasonló támadás a Terra Mia éttermet is, a legújabb áldozat pedig a Pizzeria di Matteo, ami szintén a Via dei Tribunalin működik. Az elkövetők ezúttal nem bombával dolgoztak, egyszerűen rálőttek párszor az étteremre az éjszaka folyamán. A helyszínelők másnap négy töltényt távolítottak el a vendéglátóhely mennyezetéből, és kilenc üres hüvelyt találtak az étterem előtt. Az ilyen jellegű lövöldözés amúgy bevett módszere annak a feltörekvő, fiatal generációnak, amely egyre komolyabb befolyásra tesz szert a nápolyi alvilágban.

A Di Matteo specialitása az olajban kisütött pizza, egy mifelénk kevésbé ismert, de a helyiek és a turisták körében nagyon is népszerű változat. A Di Matteo szemmel láthatóan komoly embertömeget szolgál ki naponta: aki nem fér be a kétszintes étterembe, az kint az utcán várakozik, hogy elvihessen egyet a híres lepények közül. Az üzlet kiszolgálóablaka előtt sokszor igencsak jelentős tömeg várakozik - feltehetőleg ez az, ami felkeltette a Camorra érdeklődését is.

 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ