RSS Feed

LÉLA SZEME

mix - 2019. 03. 05. 8:20:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

LÉLA SZEME

A Léla szeme egy misztikus musical, amelynek az ősbemutatója április 4-én lesz az UP Újpesti Rendezvénytérben. A darabot Kósa zsolt írta és Szepesi Richárd Ricsosz szerezte a zenéjét. A musicalt Szinovál Gyula rendezte Koch Boglárka Lilla koreogárfiája alapján.

A vak Léla Ardealt kedves, vidám természete és látnoki képessége miatt kedvelik a kisváros lakói. Gyűlölik és kirekesztik viszont azt az elátkozott, torz ifjút, akibe Léla beleszeret. A gyönyörű világtalan leány a fiú szeretetreméltó természetére figyel fel, nem pedig a számára láthatatlan rútságára…

A szerző, Kósa Zsolt, akit zenés színpadokról is ismerhetünk, hosszú évekkel a cselekmény megírása előtt már szeretett volna közérthető, mégis erős esztétikai töltéssel szólni arról, mennyire csak a kirakat hangsúlyos a világunkban. Az alkotók hisznek abban, hogy a váz a lényeg, nem a máz. Ezért szól egy vak lányról a történet. Ő az, akit nem befolyásol a külső csillogás. A harsány látszatfogalmakkal szemben a lényeglátás bölcsessége az, ami igaz érték.
A hitelességhez hozzátartozik, hogy a darab zenéjét Szepesi Rihárd írta, aki a Nem Adom Fel Alapítvány vak zenetanáraként folytatott hosszú éveken át hasznos munkát. Ma már szabadúszó zenészként elérte, hogy a nevéről a minőség és ne a vakság jusson eszébe az embereknek. A felvételek a szintén vak Miks Csaba speciális stúdiójában folynak. Cél, a fogyatékossággal élők helyzetének körüljárása, az ép társadalom toleranciájának erősítése, igényesen szórakoztató módon. 
Nagy hangsúlya van a tömegjeleneteknek, amelyekért Koch Boglárka Lilla felelős, aki nem csak kiváló táncos szaktudásával, de a jelenetek pszichológiai hátterére is érzékeny kreativitással dolgozik, lévén az is szakterülete. 

A Léla szeme önálló cselekménnyel bír, nem adaptáció, és nem egy történelmi vagy legendás esemény feldolgozása. Ilyen szempontból ritkaságnak számít a hazai palettán. Hagyományok tekintetében talán a Shakespeare-i dinamika jellemző rá legjobban. A művészi megfogalmazás és a társadalmilag fontos üzenete mellett rendkívül izgalmas és fantáziadús világba visz minket az előadás. Fiktív helyen játszódik, de a babonákkal teli, mitikus erdélyi vadregényes világ kirajzolódik. A ma furcsán hangzó keresztnevek mind ómagyar nevek.

A Léla szeme zenei tónusa az európai, divatos musicalek populáris-komolyzenei hangzásvilágát vegyíti a magyar népzenei és western elemekkel. A romantika, misztikum és a krimi jelenléte az újkori kalandfilmek hangulatát idézi. Nehéz, de szép feladat ez a Szép Ernő Színház csapatának.

Szereplők:

Léla Ardeal: Békefi Viktória
Thrill Dan: Krajnik-Balogh Gábor
Folkus Maier: Kósa Zsolt
Roff Ardeal: Krizsik Alfonz
Enéh: Koncz Eszter
Keán Ardeal: Andorai Péter Krisztián
Ivor: Békefi László
Hohat Dan: Szepesi Richárd 
Helka Oseus: Boldizsár Tünde
Mirtill: Bódi Beáta
Mályva: Sebők Liliána
Jonka: Ács Emese
Ajsa: Nádaski Dóri
Mosónő: Koroknay-Simon Eszter
Asszony: Bessenyei Emma
Öreg: Rékai Nándor

Abi Merina Camacho, Fodor Barbara, Forró István, Papp László, Pincési Panni, Sebők Liliána, Sipos István, Szegedi Áron, Szinovál István, Szinovál Olivér, Koch Boglárka Lilla

Táncosok: Bor Klára, Koch Boglárka Lilla, Fehér Norbert, Szombati Tamás


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ