RSS Feed

Marx öröksége – olvasói levél

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 10. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marx öröksége – olvasói levél

"Miközben egy nyugatnémet városban új - kínai ajándék - Karl Marx szobrot állítanak fel, addig Vlagyimir Iljics Leninre rossz idők járnak Európában. Fotozzák is bőszen a turisták a berlini Deutsches Historisches Museum Unter den Linden-i szárnyában kiállított gigantikus (3,20 m) szovjet vezért" - írtam a közelmúltban e hasábokon. Aztán olvasói levelet kaptam Pestről. Megosztom Önökkel.

Talán emlélkeznek rá, hogy a nyár küszöbén arról tudósítottam Berlinből, hogy a német-luxemburgi határnál közszemlére teszik - a Tierben 200 esztendeje született, s ott 17 évet élt - Marx Karesz új szobrát, Wu Weishan alkotását. Nos az avatás megtörtént! Majd jött Pestről egy üzenet, amelyet szöveghűen alább közlünk: Egyetemistaként, a 80-as években "életemben először volt alkalmam Marxot összefüggően olvasni. Naiv lelkesedéssel ültem neki, de borzasztó csalódás volt: kiderült, hogy nem kell ezt vulgarizálni, rettentő vulgáris már eleve. És nem is csak azért, mert szájbarágós, s mindent tízszer elismétel - ez még magyarázható lenne azzal, hogy az egyszerű munkásembereket kívánja megszólítani. De ettől függetlenül primitív a gondolatmenet, igazi intelligenciát szinte csak ott árul el, ahol időről időre kicselezi önmagát, hogy ellentétes következtetést vonhasson le, mint ami az addigi levezetéséből következne. Olyan embertől, aki Hegelnél doktorált antik filozófiából, azon belül is ontológiából, nem nagy teljesítmény."

Értelmiségi (történelem tanár) Mix-levelezőnk üzenete újabb meglepetéseket tarrogatott! Íme! "Később a doktori szigorlatra el kellett olvasnom a Louis Bonaparte Brumaire 18-ikáját (igazából már a negyedéves szociológia-kollokviumra el kellett volna, csak akkor elblicceltem), az meg már egyenesen visszataszító volt. Útszéli hangú, primitív szellemiségű politikai pamflet. Így vesztettem el egy ifjúkori ideált, s  jöttem rá tizenkilenc és huszonöt éves korom között, hogy a kommunizmust nem a vén phallosok torzították el, hanem eleve torz. Azóta nemigen izgat, hogy van-e Marxnak emlékműve, utcája bárhol a világon. Persze minden városnak szíve joga, hogy állítson ilyet. Nekem itthon sokkal jobban hiányzik Károlyi Mihály szobra, amelyet {a magyar demokrácia alapszimbólumát!} eltávolítottak a Parlament elől. És mivel a budaörsi történelmi-parkba mégsem akarták tenni - a törékeny kis öregember éppen csak életnagyságú szobra olyannyira kilógott volna a kommunizmus monumentális emlékművei (köztük a budapesti felvonulási téren, a Dózsa György út mellett álló egykori Lenin-szobor) közül, hogy ellentétébe fordította volna tervezett megalázását. Ezért inkább csöndesen eltüntették. Véletlenül fedezte fel egy ismerősöm, hogy jelenleg Balatonszéplak alsó (felső, király, ász! - a szerk.) vasútállomás mellett áll. Olyannyira elrejtve valami zöld növényzet közé, hogy csak az látja meg, aki átverekszi magát e bokrokon. Hát hadd ne sírjak Marxért..."


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ