RSS Feed

Szuvenír leltár

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 04. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szuvenír leltár

A chilei emigrációban negyedszázada öröklétre szenderült keletnémet kommunista vezér, „Honi”, mint annyi más huszadik századi diktátor, szerette a néptől és a külföldi harcostársaktól kapott ajándékokat. Az egykori grátisz cuccok – így az aktuális retróhullám kellős közepén – még a gyűjtők szívét is megdobogtathatja. Vagy mégsem?

A berlini fal 1961-es felhúzásakor Erich Honecker (1912-1994) már a Német Szocialista Egységpárt (SED) kb-titkáraként buzgólkodott, de az ajándékok csak '71-től jöttek csőstől, amikor a hetvenyolc esztendős Walter Ulbrichttól átvette a stafétabotot. 1976-ban lett "Honi" a "Trabant-birodalom" államtanácsának irányítója. Az NSZEP főtitkára - szemben honfitársaival - bejárta a világot: Moszkvától Havannáig és Ázsiától Afrikáig sokfelé törzsvendégnek számított. A begyűjtött kisebb-nagyobb szuvenírok száma több ezerre rúgott a hatalom csúcsán eltöltött tizennyolc esztendő alatt.
Lássunk néhány exkluzív meglepetést a Brezsnyevvel szájcsókos viszonyt ápoló kelet-berlini főelvtárs gyűjteményéből. Az etiópiai elnöktől, Mengistutól egy ízben vaddisznóbőrre, -szőrre applikált önarcképével térhetett vissza az NDK-ba Honecker. Rossz nyelvek szerint a lila frizurás Margot asszony örömmel heverészett férje portréján a (vad)kandalló fényénél. Melegedhetett volna persze a nicaraguai gerilláktól kapott terepszínű pufajkában is. A jemeni testvérpárt főnöke, Ali Salem al-Beedh pedig egy ugró kőszáli kecske rézszobrát nyújtotta át az arra turnézó keletnémet fővadásznak.

"Állati" meglepetésben volt része az NDK főkommunistájának Szomáliában is, ahol - az imperialista sajtó kacagó kommentárja szerint vibrátorra emlékeztető - elefántagyar lámpacsodával honorálták Honecker khartumi látogatását. Hiába volt oly' bőkezű Mohamed Siyad Barre a jemeni-etióp véres konfliktusban, a Szovjetunió bölcs tanácsára a DDR Mengistu oldalára állt, s érette sertésszuvenír járt. János Károly spanyol uralkodó Fidel Castrótól Erich Honeckerig seregnyi politikussal ápolt külkapcsolatokat a szocialista táborból. A Spree-parti vendég az ibériai fővárosból egy - Marx Tőkéjénél is súlyosabb, vörös, disznóbőr kötéses, kézi festésű alkotmánnyal utazhatott haza. A királyi ajándék mellé Madrid főpolgármestere a városháza kulcsát nyomta Erich kezébe. Majd zárat cseréltetett... A schönefeldi vámnál senki sem mert szólni, hogy "Nem Franco!" ennyi kapitalista csecsebecsét hazahurcolászni. 

Salzburgban az osztrákok kristállyal, Tokióban a japánok egy tiszteletbeli doktori ruhakölteménnyel kedveskedtek Honeckernek. Az "M-es" méretű talár, kalap, diplomatekercs alig fért be a hajdani tetőfedő kofferjába. Praktikusabb ajándékokat kapott a Szovjetunióban, amikor 1930-31-es tanulmányai helyszínére bumerángként visszatért a DDR-vezető. Hol egy páncélozott asztali írókészletet miniatűr harckocsival, hol bajkonuri holdjárómakettet. Szobrok, díszórák, festmények is csurrantak-cseppentek a Kremlből.

De például az NSZK-ban kissé fantáziaszegényen egyszer egy Engels-akvarellt sóztak rá, máskor meg Marxot olajban. Jöttek azért kellemesebb szuvenírok is a nyugati rokonoktól, többmillárdos hitelek formájában. Cserébe Honecker ezrével engedett el ellenzékieket, sőt egyszer még egy meisseni porcelánszettel is megörvendeztette Franz Josef Strauss bajor miniszterelnököt. Hazai pályán is dúskált a baráti-elvtársi szeretet tárgyi bizonyítékaiban Honecker, legalábbis az NDK negyvenedik születésnapjáig, 1989 októberéig. Ma már tudjuk: a Brezsnyevénél keserűbb gorbacsovi smár a berlini parádé tribünjén búcsúcsóknak bizonyult. Ám addig még bekaszszírozott az államtanács elnöke, az NSZEP főtitkára egy s mást: fából faragott csatárt a Stasi focicsapatától, a BFC Dynamótól, feketeszénbe, barnalignitbe álmodott, vörös csillagos hűségesküt; a wismuti uránbányászok csillés-kristályos asztali vekkerét; szocialista brigádok termékéből képzőművészeti alkotássá transzformált üdvözleteket; pionírok és FDJ-s ifjúkommunisták hobbimunkáit.
Két tucat, jobbára nyugati limuzin, sok ezer könyv, Marx-, Engels-, Lenin-, Thälmann-szobrok tonnái, golyóstollak, kitüntetések, plakettek kilószámra maradtak hátra Honecker után, aki tizenöt évvel fiatalabb hitvese, Margot asszony, az NDK korábbi közoktatási minisztere társaságában az 1990 őszén újraegyesült Németországból Dél-Amerikába emigrált. Bankkontójukról keveset tudni. Chilében lányuk Sonja, unokájuk Roberto várta a házaspárt. Honecker, hatvanöt esztendővel azután, hogy belépett a Német Kommunista Pártba (KDP), 1994 májusában hunyt el Santiago de Chilében. Özvegye 2016-ban követte.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ