RSS Feed

Tíz napos lesz a Göcseji Dombérozó

mti - 2019. 03. 05. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tíz napos lesz a Göcseji Dombérozó

Hagyományokon nyugvó és új elemekkel kiegészülő rendezvénysorozatra készülnek a göcseji falvak: a IV. Göcseji Dombérozó elnevezésű programsorozatban július 12. és július 21. népzenei és néptáncos estekkel, programokkal, sportversenyekkel, tudományos előadásokkal és gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat.

A tíznapos "dombérozó" során a vidék sokszínűségét, a tájegység hagyományait, értékeit szeretetnék bemutatni - mondta Magai Ágota ötletgazda és a rendezvény főszervezője a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón.
    A programsorozatot 2015-ben a Göcsej Civil Társaság indította el, idén pedig megalakult a szervezéshez hátteret biztosító Göcseji Dombérozó Egyesület - fűzte hozzá. 
    Az idei programban többek közt templomi koncertek, színjátszó előadások, kézműves bemutatók, nyitott porták és gyalogtúrák is szerepelnek. A tájházakban hagyományokhoz kapcsolódó programokat szerveznek, Csonkahegyhát a parasztolimpia helyszíne lesz. Gellénházán az olajipar történetét, míg Milejszegen az olajsajtoló üzem működését ismerhetik meg látogatók. Boncodföldén az erdők-mezők kincseire, a gyógyfüvekből készült természetes anyagokra hívják fel a figyelmet. 
    Káváson Szényi Zoltán festőművész, Szentkozmadombján pedig Nemes László festőművész alkotóházában szerveznek interaktív programokat - sorolta a program főszervezője. 
    A "nyitott pincékben" zeneszóval várják a vendégeket, a göcseji ételek és italok kóstolása mellett a vendégek a jellegzetes ételek, készítését is megtanulhatják.  
    A záró napon, július 21-én az Együtt Zalaegerszegért Egyesülettel (EZE) közösen idézik majd fel az egykori búcsúk hagyományait és hangulatát a Göcseji Falumúzeumban. A szabadtéri kiállítóhelyen nagyon sok göcseji település tárgyi emlékeit és építményét - köztük a kustánszegi kástut, a kávási kerekes kutat - őrzik. A portákon helyi termelők és az érintett településeken élő emberek fogadják a látogatókat.  
    A göcseji dombérozó célja, hogy a falvakban élők felismerjék a térség turisztikai lehetőségeit. Szeretnék megerősíteni a szülőföldhöz való kötődést: a kulturális örökség bemutatása mellett azt is szeretnék megmutatni, hogyan lehet ezekből a meglévő értékekből olyan "termékeket, termékcsoportokat" fejleszteni, amelyek mindenki számára vonzóvá teszik tájegységet - foglalta össze Magai Ágota.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ