RSS Feed

Búbolhat-e afrikai strucc magyar tyúkot?

Csontos Tibor - 2019. 04. 11. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Búbolhat-e afrikai strucc magyar tyúkot?

Afrikai strucc tojásáról szó sem lehet. Már csak a migránsmizéria miatt sem. A magyar kakasok egyébként is reménytelenül védelmeznék tyúkjaikat, ha egy afrikai strucc akarná megbúbolni őket, és bízvást nem szeretnék, ha mondjuk, egy szomáliai strucc elvenné az ő kellemetes munkájukat a magyar baromfiudvarokon. Ugyanígy nem lenne kurzustrendi, ha vöröslábú strucc tojását használnák. Mindez arról jutott eszembe, hogy elkészült a Beszélő Tojás, melyhez túl kicsinek bizonyult az őshonos magyar kendermagos tyúk tojása. Ezért a Tojásdíszítés Királynőjének strucctojáshoz kellett folyamodnia.

Már látható Zsigóné Kati Népi Iparművésznek, a Tojásdíszítés Királynőjének legújabb alkotása, a Beszélő Tojás. Zsigóné a világ öt legjobb tojásdíszítőinek egyike, sőt mostantól kezdve a világ egyetlen tojásdíszítője is, aki megszólaltat egy tojást. Újabb adalék ahhoz, hogy rászolgált arra, hogy munkásságát Nemzeti Értéknek nyilvánítsák. Az Ország Nyuszija, a Magyar Nemzet Tojása után itt van hát a Beszélő Tojás. Bizonyossá vált tehát, hogy előbb volt a tyúk.

Nagyon is irigylem Zsigóné Kati népi iparművészt. A legutóbbi húsvéti ünnepekre mindig kitalált valami eredetit, miközben jómagam csak az unalomig ismert locsolóversekkel vagyok képes húsvétolni és sonkázni. Már arra a tavaly év eleji hírre is felkaptam a fejem, hogy Zsigóné Kati népi iparművész az Ország Tojásán dolgozik, és örvendeztem, hogy az Ország avagy a Magyarok Kenyere, az Ország Tortája után most már tojása is van az országnak. Szép, nemes kezdeményezésnek tartottam, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is bizonyára örült, hiszen ennek apropóján népszerűsíthető volt a jó magyar tojás. Igaz, az Ország Tojása nem e Szövetség ajánlásával készült, de tisztségviselői nyilván lélekben ott voltak az Ország Tojása kimunkálásában. 

A Tojásdíszítés Királynője, Zsigóné Kati - meg sem várva a tojás áfájának csökkentését - akkor elárulta, hogy az országunkra jellemző motívumokkal ékesíti majd e tojást. A Beszélő Tojásról kiszivárgott, hogy hasonló tojásalkotást még soha senki nem hozott létre, tehát világősbemutatónak lehetünk szemtanúi. Pontosabban: fültanúi, ha már egyszer hozzánk beszél ez a tojás. Honfiúi és honleányi keblünk nem kis dagadására, büszkeségére. A magyar népművészetben is jelentős előrelépést hoz majd, és mint a tájékoztatóban olvasható: "ezáltal értékmegőrzéssel bír". Mi is bírjuk az elképzelést, különösen  annak tudatában, hogy - újabb idézet következik -  "a Beszélő Tojás hiányt pótol, mivel hazánkban, őseink által rajzolt jeleknek ilyen nagyszámú, együttes közvetítésére még eddig nem volt példa". Az őseink által rajzolt jelek e tömkelege persze nem is férne rá a finom csontozatú kendermagos magyar tyúk által tojt tojásra, ezért szükség volt némi népi turpisságra.

S csak a rend kedvéért: 348 ősi jel került a tojáshéjra. Köztük kecskekörmös, rúzsás, csillagos, hóvirágos, táltos létrás, tulipános, gereblyés, Mária tenyeres, nyuszi füles. Ez utóbbi nyilván echte ősi jel. De akad még itt bibi. Nincs olyan őshonos magyar tyúkfajta, melynek tojása nagyságrendileg megfelelne az őseink által rajzolt jelek közvetítése kívánalmának.  Ezért Zsigóné Kati népi iparművész  Beszélő Tojása egyetlen óriási strucctojás, melynek mérete: 49x44cm. Tegyük hozzá, hogy a súlya pedig másfél kiló, ami az őshonos magyar tyúk tojásának mintegy huszonötszöröse. Hogy e strucctojás milyen strucctól származik, ne firtassuk. (Lásd fentebb.) Az Ország Nyusziját elővarázsolhatjuk a cilinderből, de az ősi jelek közvetítésére alkalmas  őshonos kendermagos tyúk tojását bizony nem.

Mégis amondó vagyok, legyünk büszkék a nemzet Beszélő Tojására, hiszen mint Mr. Higginson 1862-ben méltóztatott leírni: "A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban." Hát még egy beszélő tojás!  És Zsigóné Katinak köszönhetően már ilyenünk is van. Megint csak nem esik messze a tojás az országától. Még nem tudni, mit üzennek az őseink a Beszélő Tojásra kerülő jeleikkel, de  ez a tojás annak a fajta szociális érzékenységnek is az országos kifejeződése lehet, amely IV. Bourbon Henrik francia királyt jellemezte a a tizenhatodik századból. Ő nem azt mondta, hogy egyetlen szegény földművest sem hagy az út szélén, hanem azt akarta, hogy " Ne legyen az országomban olyan szegény földműves, akinek nem jut minden vasárnap egy tyúk a fazékba!" 
Fotó: pixhere.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ