RSS Feed

A jog előtti egyenlőségről

Regös István - 2019. 02. 27. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A jog előtti egyenlőségről

Mert a jog előtti egyenlőség alapvető emberi jog. Elhiszi ezt még valaki? Pedig én is oly sokszor megírtam, hogy mint a hímes tojást, úgy őrizzük ezt az utolsó, még működő jogot. Tudják, ez azt jelenti, azt kellene jelentenie, hogy a bíróságok fajra, bőrszínre, nemre, vallásra való tekintet nélkül ítélkeznek és csakis az érvényes törvények szerint. Ez azt jelenti, hogy senkit nem érhet hátrány, mert roma, fekete vagy zsidó és szegény, se előnyt ne élvezhessen, mert esetleg gazdag, vagy politikai kurzus által támogatott.

Vigyázni kell erre a jog előtti egyenlőségre, amiért már Petőfiék, a márciusi ifjak is küzdöttek. Petőfi Sándor A XIX. század költői című, korszakos versében követeli, hogy a „jognak asztalánál” mindenki egyenjogúan kapjon helyet. Mert ha nem vigyázunk, kész a baj. Ezért háborodok fel olyankor, amikor egyik politikai párthoz tartozó gyanúsított már a gyanúsítás napján előzetes letartóztatásba kerül, míg mondjuk, ugyanazért a tettért, az éppen hatalmon lévő párt védence egyetlen napot sem ül előzetesben, és akár meg is úszhatja. 

Egyenlő bánásmódot

Olvasom, hogy például egy elítélt hipp-hopp elveszi az őt kísérő őr fegyverét, bilincs nélkül ül a tárgyalóteremben, jogilag szabályosan, aztán elfut, mint a nyúl. Emlékszem, amikor szegény Geréb Ágnes doktornő, az otthonszülés apostola talpig bilincsben, pórázon vonszolódott. Annyira veszélyesnek tartották őt, pedig vasággyal és áfával együtt sem volt több ötven kilónál. Nem is szökött meg, bár azért tartották bilincsben, nehogy elfusson, és még szerencse, hogy a börtönben végig a bv. intézetekben előírt szabályok szerint is nagyon emberségesen bántak vele.


A jognak asztala

És most jön, amiért frissen fel vagyok háborodva. Itt van ez az M. Richárd, aki se kutyám, se macskám. A teljes nevét le sem írhatom, mert őt védi a törvény, mit tudom én, miért. Kigyúrt, ruhásszekrényhez hasonló méretű ember. Hogy luxus vagy sem, középkategóriás autójával történt a tragédia, ez az autó szempontjából lényegtelen, itt a sofőr, az autó vezetője a lényeg. Az ütközés és az azt követő tragédia okán két ember meghalt. A megvádolt M. Richárd több, mint száz százalékkal gyorsabban ment, mint a KRESZ által előírt megengedett sebesség. Az előzetes idején a védője elérte, hogy egészségügyi okokból szabadlábra helyezzék. Ezt az izompacsirtát szívpanaszok miatt engedte el a bíróság. Nem találták (vagy nem is keresték?) kielégítőnek a börtönkórházat a döntésre, ahol kivizsgálták volna a letartóztatott M. Richárd egészségi állapotát. Nem vagyok szakértő, a bíróságot meg végképp nem kritizálom, feltételezem a jogszerű eljárását. Csak csodálkozom. Még a nyomkövető lábbilincs viselését is elengedték. Miért is?


Szegény M. Richárd!

Szegény M. Richárd úgy megörült, hogy „műtét előtt” álló betegként sürgősen megkezdte, saját szavaival élve, „átmozgató” edzését a közelgő szívműtétje előtt. A Népszava szerint így magyarázta a fotót, amit egy olvasó küldött a Pesti Srácokhoz: ”Valóban elmentem edzeni, de előtte konzultáltam az orvosommal. Nem akarok otthon elsorvadni, amíg meg nem műtenek, odafigyelve mehet a sport. Ügyelnem kell, hogy ne menjen a pulzusom száz fölé, ötkilós súlyoknál nagyobbal nem is dolgozom.” Lám-lám, milyen lelkiismeretesen vigyáz önmagára! Figyel a pulzusra, az ötkilós súlyzókra. S mi van a két áldozattal, akik az ütközés után ott maradtak holtan? Vajon rájuk is képes gondolni két ötkilós súly között? És hogy van az, hogy számos hír szerint ehhez képest parányi ügyek gyanúsítottjai hónapokig, olykor évekig ülnek előzetesben? Mi szerint születik a döntés, és ezt az M. Richárdot miért féltették annyira, hogy teljes szabadságot kapott? Azt mondták, a lábbilincs zavarta a vizsgálatokat és ezért azt sem kell viselnie. Az átmozgató edzéseket nem zavarta? Nála nem tartottak szökéstől, elrejtőzéstől, bűnismétléstől? Vajon miért? Ki ez az ember?

Képek: borsonline. blikk


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ