RSS Feed

Svájci szünidő

Árpási Zoltán - 2019. 02. 28. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Svájci szünidő

Svájcban, pontosabban az Aargau kanton iskoláiban a tavaszi szünet idén április 13-án kezdődik, és napra pontosan két hétig tart. Mondhatnák, tavaszi szünet mindenütt van, rövidebb vagy hosszabb, nincs ebben semmi különös, hacsak nem az, hogy ott kéthetes. Kétszer annyi ideig tart, mint nálunk.

Az már izgalmasabb, ha egy kicsit elmélyedünk az alpesi ország oktatási rendjében. Kezdjük azzal, hogy Svájcban három évre előre közlik az iskolákkal a tanév idő beosztását. Így tavaly a szülők már azt is tudták, hogy 2021-ben mikor kezdődik és fejeződik be az oktatás és az összes évközi szünet. Lássanak csodát, mindegyik vasárnaptól vasárnapig tart, még véletlenül se fordul elő, hogy – merő kitolásból (mi másra lehet gondolni) – péntekre vagy szombatra teszik a tanévnyitót, s a szünet utáni első tanítási nap sem esik szerdára vagy csütörtökre, mint egyes „korszerű” oktatási rendszerrel rendelkező országokban. (Mellesleg a legtöbb helyen tanévnyitó sincs, ahol a gyerekek az iskola udvarán, esetenként tűző napon kénytelenek végig hallgatni az igazgató néni vagy bácsi kizárólag a pedagógusoknak és a felettes bürokratáknak írt negyven perces beszédét. A tanévnyitót elintézik az osztálytermekben egy pár perces köszöntővel.)     
A Doxa órák hazájában a nebulóknak egy tanévben – az öthetes nyári vakációt nem számítva – négy szünetük van, s mindegyik kéthetes: őszi, karácsonyi, sport és tavaszi. A családi programok így jó előre tervezhetők, még síelésre sem kell ilyen-olyan trükkökkel kihazudni a gyereket az iskolából, mert ahogy a január végi-február eleji szünet nevében is benne van, azt sportolásra adják. Svájcban mi másra, ha nem síelésre?
Ez az egész szünidős rendszer olyan egyszerűnek tűnik. Csak azoknak lehet bonyolult, akik mindenkinél mindent jobban tudnak. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ