RSS Feed

Az Aranycsapat orvosa

Dalia László - 2019. 03. 11. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Aranycsapat orvosa

Pénzes professzort úgy emlegetik, mint az Aranycsapat orvosát, pedig nemcsak Puskást, Hidegkútit, Grosicsot és a többieket kezelte, hanem Papp Lacit, Szepesi Györgyöt és Varga Zolit is. Elmúlt 77 esztendős, de a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora nem fárad el. Azt mondja, nagy öröm életben tartani embereket, ha sikerül, az mindig elnyomja a fáradtságot.

Az egykori nógrádi falusi lurkóból, akit anyja papnak adott volna, úgy lett orvos, hogy végig jól tanult és amikor Petri Gábor professzor lehívta magához a szegedi klinikára, egy percig sem gondolkozott. nagy dolog volt az akkor, mert a legnagyobb tehetségeket gyűjtötte maga köré Petri Szegeden, s ott talált egy másik nemzetközi hírű sebészre, Kulka Frigyesre, aki később is mentorálta. Amikor Kulka aztán feljött a Korányiba igazgatónak, Pénzesnek felajánlott egy 24 ágyas intenzív osztályt. Csodájára jártak a felszerelésnek, hiszen Kulka akkoriban a legkorszerűbb berendezéseket, műszereket, eszközöket is képes volt megszerezni. Már a nyolcvanas évek végén kidolgozták a tüdőtranszplantáció feltételeit, de amikor Kulka '89-ben meghalt, az is abbamaradt. Az első magyar tüdőtranszplantációra 2015-ig kellett várni.

Jó iskolája volt, ahogy szokta volt mondani, s mai is ő a legnagyobb szakértője Magyarországon az intenzív terápiának és az aneszteziológiának, tankönyveket is írt. Maga is focizott, de más sportokat is figyelemmel kíséri, hiszen a betegei is elvárják, hogy képben legyen, mert hát nemcsak nemcsak kezeli őket, beszélgetnek is, , mert ahogy ő mondja, a lelket is rendbe kell tenni, ha kell, persze pszichológust is felkér. És ha nem az ő szakmájába vág, más orvosokat is bevon a kezelésbe, vagy átküldi őket egy speciális osztályra, márpedig 14 osztályos főorvos dolgozik az országos kórházakban az egykori tanítványai közül. "Van még egy kis protekcióm", mondja és elmosolyodik. Grosicsot 10 évig, Puskás Öcsit 5 évig kezelte. A gyógyulásokra mindig szívesebben emlékszik, egyszer Grosicsot kísérte ki a portára, s mindketten örültek, hogy végre hazamehetett, pedig akkor már barátok voltak.. Puskát Öcsi az utolsó hónapokban már őt sem ismerte meg, sőt amikor kérdezte, hogy nem akarja-e meglátogatni Hidegkútit, aki akkor ugyancsak a Kútvölgyiben feküdt, visszakérdezett, hogy ki az...

Olykor kudarcot is megélt, mert ugyan szólt Albert Flórinak, Varga Zolinak is, hogy jöjjön be, hadd nézze meg, de ha nem hallgatnak rá, nem tehet semmit. Egy napja hat órás műtéten volt egy csapattal, nyelőcső daganatot operáltak. "Hálisten, bírom még. Lelkesít, hogy sikerült. Én még nem küldtem el beteget, ha bizalma van hozzám, akkor miért is tenném. Ha segítség kell, áthívok egy másik orvost. Én is megyek, ha felkérnek, így kéne működnie az egészségügynek, csapatban, hogy a beteg a legjobb ellátást kapja."

Fotó: li
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ