RSS Feed

Nem hal ki a gülenizmus gyanúja

mti - 2019. 02. 22. 9:24:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem hal ki a gülenizmus gyanúja

Elfogatóparancsot adott ki pénteken az isztambuli főügyészség a fegyveres erők 295 aktív szolgálatos tagja ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak rendszeresen kommunikáltak telefonon a mozgalom ügyeiről. Az érintettek között van mások mellett két ezredes, egy alezredes, nyolc őrnagy, tíz százados, 73 főhadnagy és nyolc hadnagy is.
    Száznegyvenhét embert a szárazföldi erőktől, 27-et a légierőtől, 91-et a haditengerészettől, 22-őt a csendőrségtől, 8-at pedig a parti őrségtől keres a rendőrség.
    A pénteki hatósági műveletnek Isztambul a központja, de az előállítások az ország 81 tartományából még további 58-ra kiterjednek.
    A török vezetés a hatalomátvételi kísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen  (képünkön) muzulmán hitszónokot és nemzetközi mozgalmát vádolja. Gülen tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a fegyveres erőkbe is.
    A feltételezett gülenisták elleni fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. Süleyman Soylu török belügyminiszter múlt szerdán egy televíziós interjúban arról számolt be, hogy eddig összesen több mint 500 ezer embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat. Mintegy 31 ezren még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek.
    A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török kormányzatot.


Fotó: mynet.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ