RSS Feed

A boldogságról

Regös István - 2019. 02. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A boldogságról

Mindannyian ismerjük a kékmadár történetét. Tudjuk, hogy néhány díszes paradicsommadár vagy papagáj fajtán kívül alig van kék tollú szárnyas, ezért lett a boldogság szimbóluma a kékmadár. S persze, mindannyian már a születésünktől kezdve kergetjük, el akarjuk kapni, és ha ez valamelyikünknek sikerül, talán nem akarjuk észrevenni, hogy a kékmadár bizony belehal a rabságba.

Mert a boldogság csak akkor működik, ha szabad, ha szárnyalhat, és ha reptében, széltében, hosszában senki és semmi nem akadályozza. A sunyító macska vagy a kezeket nyalogató kutya tudat alatt viszont hűséget kínál gazdájának cserébe a biztonságért, hiszen amíg van gazdája, nem vadásznak rá. Ezért a biztonságért pedig „fizetni” kell.

A kékmadár

A kékmadár történetében az a legnagyobb csoda, hogy ritkán jelenik meg, kevésszer és csak keveseknek kínál boldogságot. Ezért felértékelődik, mi pedig rájövünk arra, hogy életünk során nem szabad üldözni, hiszen nem is lenne értelme. A legváratlanabb pillanatokban tűnik fel, nemegyszer éppen akkor, amikor egészen biztosan nem várjuk. Ha szerencsések vagyunk, valamilyen sorfordító bánat éppen a kékmadár megjelenésével oszlik fel, mint a köd, ha kisüt a nap. Mindannyian boldogok szeretnénk lenni és micsoda szerencse, hogy valamennyien másként éljük meg a boldogságot. Még ifjúkoromban próbáltam meghatározni, mitől érezzük magunkat boldognak? Bár akkor még elkövettem azt a hibát, hogy elhittem, a boldogság hosszan tartó, állandóan jelenlévő érzemény lehet. Tisztelettel jelentem, utólag bevallom, tévedtem. A boldogságnak éppen az a lényege, hogy olyan ritka, mint kagylóban az igazgyöngy.


Adjuk mi még lejjebb is

Azután, amikor sok-sok bánat ért, adtam én lejjebb is. Kitaláltam, hogy tulajdonképpen Newton első törvénye fejezi ki leginkább a boldogság mibenlétét. Mint tudjuk, a nehézségi erő földi létünk egyik meghatározója. Ha például feldobunk egy követ, visszaesik a földre. Igen ám, de míg felfelé repül, tele vagyunk optimizmussal, úgy érezzük, fejlődünk, emelkedünk, vagyis szárnyalunk. A kő pedig, amint elérte a holtpontot, mintha meggondolta volna magát, elkezd zuhanni lefelé és mi retteghetünk, hogy már megint magunk alatt vagyunk. Lám, milyen rövid is volt az az idő, amikor már nem kellett erőlködnünk, hogy felfelé szálljunk és még nem kezdődött el a zuhanásunk. 


Egy kis fizika

Newtontól tudjuk, hogy a nehézségi erő visszavisz bennünket a Földre. Talán a nyugalom, a lebegés, a még bármi lehet pillanata, az ellazulás lehetősége jelentheti a boldogságot. Mi azonban nem vagyunk elégedettek azzal, ami van, és amíg élünk, szinte megállás nélkül kergetjük a kékmadarat és minél erőszakosabban akarjuk rabul ejteni, annál kevésbé sikerülhet. Sokszor éppen azt nem akarjuk tudomásul venni, ami van, és gyakran elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé. Miközben a boldogság titka legtöbbször az apróságokban rejlik, például egy kisgyermek mosolyában, egy gyengéd simogatásban, olykor egy pohár jóféle borban. Hogy jól értsük: életemben egyszer voltam olyan beteg, hogy alig tudtam mozdítani a karom, még a villanykapcsolót is másnak kellett felkattintania. Mégsem törődtem bele és bár úgy fájt, hogy sokszor legszívesebben ordítottam volna, addig tornáztattam, amíg lassan-lassan engedelmeskedni kezdett. Az egyik reggel borotválkoztam a fürdőszobában, a feleségem bejött és megkérdezte: „Ki gyújtotta fel neked a villanyt?” Büszkeségtől dagadó mellel mondtam: „Én voltam!” Kedves Olvasó! Ilyen egyszerű a boldogság közelébe kerülni. Keresd a mindennapokban, a létedben, egy szelet zsíros kenyérben vagy éppen abban, hogy te adsz valakinek egy tányér levest. Egy a lényeg, hogy tudd, miként a slágerszövegekben írják, a boldogság neked is jár. Így hát inkább élvezzük saját repülésünk lehetőségét és ne akarjuk mások kárán elérni, mert az minden, csak nem boldogság. Van még egy lehetőség. Tudjuk megosztani a saját boldogságunkat, mert akkor a miénk is megsokszorozódik. 


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ