RSS Feed

Csehország nem riasztott a szalmonellás lengyel marhahúsról

mti - 2019. 02. 20. 19:06:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csehország nem jelentette be az Európai Unió riasztási rendszerén ( RASFF) keresztül, hogy szalmonellát találtak lengyel marhahúsban, és nem tájékoztatták róla a lengyel mezőgazdasági tárcát sem - közölte szerdán a lengyel főállatorvos, Pawel Niemczuk.

Niemczuk azt követően nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter szerdán rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette a Lengyelországból érkező marhahús szigorúbb ellenőrzését. Az intézkedést azzal indokolta, hogy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.
    A lengyel főállatorvos az Európai Bizottság által megszabott elvek megszegésének minősítette, hogy Prága az esetet először nem a RASFF-on keresztül jelentette be, hanem az illetékes cseh miniszter a médián keresztül számolt be róla.
    A lengyel hatóságok ettől függetlenül ellenőrzést rendeltek el abban az üzemben, amelyből a húst Csehországba szállították. Niemczuk megjegyezte: a marhahúsban a szalmonella általában eleve nem fordul elő, megjelenése inkább "a technológiai folyamattal" függ össze.
    A fertőzött húst a cseh élelmiszerfelügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban, a Frost Logistics társaság raktáraiban találták.
    A lengyel mezőgazdasági tárca szigorította a vágóhidak felügyeletét, miután január végén kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan vágtak le sérült állatokat, a húsból - amelyről az utólagos ellenőrzések kimutatták, hogy nem volt egészségre ártalmas - több uniós tagállamba szállítottak. 
    Az érintett lengyel vágóhidat bezárták, a most Csehországban ellenőrzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról származott.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ