RSS Feed

Csehországban tíz papot ítéltek el szexuális visszaélésekért

mti - 2019. 02. 19. 18:48:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csehországban 1990 óta tíz papot ítéltek el szexuális bűncselekményekért - közölte kedden a Právo című cseh napilap a Cseh Püspöki Konferencia (CBK) tájékoztatására hivatkozva. Néhány tucatnyi cseh egyházi személyiség ezzel összefüggésben a közelmúltban levelet intézett Dominik Dukához, amelyben nagyobb átláthatóságot követelnek a római katolikus egyháztól a szexuális visszaélések kezelésében.

    "1990-től napjainkig tíz esetet tartunk nyilván olyan papokról, akiket szexuális bűncselekményekért ítéltek el. Az ügyekben nem csak a kiskorúak zaklatásáról van szó. Dominik Duka bíboros, prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje magánúton találkozott néhány áldozattal és családjukkal, és biztosította őket támogatásunkról és együttérzésünkről" - nyilatkozta Monika Klimentová, a CBK szóvivője a lapnak.
    Dominik Duka bíboros a közeljövőben Rómában részt vesz azon a találkozón, amelyen az egyes országok egyházi vezetői Ferenc pápával megvitatják, hogyan lehetne elejét venni a katolikus papok által elkövetett szexuális visszaéléseknek.
    A szóvivő szerint a Cseh Püspöki Konferencia és a szerzetesrendek már 2015-ben közös útmutatást adtak ki arról, hogyan kell eljárni ilyen ügyekben. "Amennyiben bebizonyosodik az elkövető vétke, az nemcsak a hatályos büntetőtörvénykönyv szerint, hanem az egyházi jog szerint is felelősségre lesz vonva" - szögezte le Klimentová.
    Az észak-morvaországi Jesenicében éppen néhány napja mentett fel a bíróság egy korábban első fokon elítélt papot, mert bebizonyosodott, hogy nem követett el bűncselekményt. A papot egyik ministránsa szexuális zaklatásával vádolták, de kiderült, hogy a bűncselekmény nem történt meg, a tanúvallomások nem voltak hitelesek, és ellentmondtak egymásnak. 

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ