RSS Feed

Rettegnek az Álomvölgyiek

index - 2019. 02. 19. 17:30:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rettegnek az Álomvölgyiek

A kormány legújabb, módosított tervei a főváros térségében először meglepték a helyieket, aztán felkavarták az állóvizet. A leghangosabban most a tinnyeiek tiltakoznak, ugyanis jó esélyük van arra, hogy néhány éven belül hatalmas forgalmat kapjanak a nyakukba.Mielőtt még bárki legyintene, hogy az M0-s még véletlenül sem megy Tinnye és a mellette fekvő Álomvölgy felé, jó tudni, hogy az új tervek szerint a nyugati M0-szakasz helyett építendő autóutak kerülőjét errefelé lehet majd levágni.

 Az óhatatlanul megnövekvő forgalom ellen kezdtek most jó előre tiltakozni a tinnyeiek, de érintettek még Piliscsaba, Pilisvörösvár lakói, azaz több mint húszezer ember.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a legfrissebb prioritások szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a közeli jövőben megépül az M0-s nyugati szakasza. Most úgy néz ki, hogy ehelyett új út lesz M100-as néven, az M1-es autópálya és Esztergom között, legalábbis ez olvasható ki a Magyar Közlöny december 28-i számában megjelent, átdolgozott útfejlesztési tervekből. 

Az M100-as és az időközben a Budapest és Kesztölc között szintén épülő, a 10-es utat kiváltó M10-es zárná tulajdonképpen a körgyűrűt a nyugati szakasz helyett, ami által nem kör, hanem inkább zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. Eközben a tervek szerint megépülhet még az M0-s északi szakasza is, az M10-es és a Szentendrei út között, tehát az autópályán nyugatról keletre (vagy az ellenkező irányba) tartóknak megnyílna egy folyosó, és nem kellene dél felé hatalmasat kerülni Budapest alatt.

A tinnyeiek problémája ott kezdődik, hogy a kelet–nyugati forgalom az M100-as és az M0-s északi szakasz megépülte után (ezek a tervek szerint 2022–23 körül lehetnek átadva) megindul majd Budapest felett, de nyilván a legtöbben nem mennek fel Kesztölcig, hanem már lentebb, Tinnyénél levágnák az utat. 

A hivatalos tervekben persze számítanak erre, és kiépítenének itt egy Tinnyét elkerülő utat. De az sem megoldás a helyiek szerint, mert az út elvágna a településtől két településrészt, Királyvölgyet és Mediterrán-völgyet, és a házakhoz is túl közel lenne. Kicsit arrébb, Piliscsabánál a Garancstető házai járnának hasonlóan, a beruházás ráadásul negatívan érintené a Budai Tájvédelmi Körzetet is. Az elkerülő kiegészítő útja pedig az Álomvölgy lakóparkra vezetné a forgalmat.

A tinnyeiek tehát azt kérik az útépítőktől, hogy ne feledkezzenek meg az M10 építéséről, ezzel párhuzamosan védjék le a mostani 10-es utat a megnövekvő tranzitforgalomtól (azaz felejtsék el az ide tervezett elkerülő utakat), valamint vezessenek be helyi korlátozásokat is a két autóút közé eső településeken. Nehogy valakinek kedve támadjon mégis az utat levágni a rövidebb utat kereső navigációs szoftverek ajánlatai szerint.

Ez utóbbi erősen emlékeztet a gellérthegyiek követelésére, akik a navigációs applikációk elterjedése óta szenvednek jelentős pluszforgalomtól, csakhogy Tinnyénél, úgy tűnik, előbb ébredtek.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ