RSS Feed

Sango

Mogyorósi Géza - 2019. 02. 24. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sango

A tömör örömhír: megérkezett a berlini Zoo-ba az impotens Ivo utódja. A kamasz gorillára kéjes feladatok várnak majd a német főváros – idén 175 esztendős – állatkertjében! Azt ma még nem tudom, hogy lesz-e Sangoból akkora sztár mint hajdan Knut volt?!

Míg a Brexit előjátékaként a belfasti állatbarátokat a csimpánzkarám lakóinak minapi szökése tartja izgalomban, addig a Spree-metropolisz polgárai egy Belgiumból frissen érkezett gorillasrácnak örvendhetnek, így a tavasz küszöbén. A nem alkoholista, ám szexuálisan passzív Ivót 2019 elején Saarbrückenbe deportálták, s „cserejátékosként” jött a 14 éves Sango Közép-Európa legnépesebb fővárosába. A „Bass, alkoss, gyarapíts” szellemében {bocs, Kölcsey Ferenc!} a majomlegényre apa szerepet osztottak a germán zoológusok. Nos, megnyugtathatom a kedves Olvasókat – az új fiú nem tököl. Csajozik! Teheti, ő az új „vezér” a háremben!

Volt persze már másik emberszabású sztárja is Németország legrégebbi állatparkjának. A festői környezetben, 1844-ben átadott Zoo címerén napjainkban Gorilla Bobby látható. Még 16 kilós „csecsemőként” került – a marseillei kikötőből – a Spreehez: legelső ilyen főemlősként imádta a két világháború közti korszak publikuma. A negyed tonnás súllyal, 1935-ben (vakbélgyulladásban) elpusztult majom életnagyságú gránit szobra ma is a park büszkesége. Persze Giraffe Rieke sorsa sem mindennapi! Az 1938-ban a Berliner Zooban világrajött zsiráf leányzó volt az egyetlen – bombázásokat túlélő – állatkert lakó, akit '44 novemberében a bécsi (schönbrunni) Tiergartenbe evakuáltak. Onnan aztán az 50-es évek első felében költözhetett vissza a vadonatúj, west-berlini Antilop-házba, mint annak legcolosabb kedvence. 1957-ben tüdőbetegségben hunyt el...

A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati városrész Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.


A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás Berliner Zoonak az aranyos jegesmaci. Noha a vadonban akár 30 évig is elélnek a hatalmas testű, északi ragadozók, a fehérbundás állat alig négyesztendősen, 2011 tavaszán váratlanul elpusztult. Teteme a közelbe költözött: a Természetrajzi Múzeum (Museum für Naturkunde) egyik legfrissebb kedvence - az intézmény örökifjú „hőse” - Knut, úgynevezett demoplasztik preparátuma (Gorilla Bobby szomszédságában). Szóval zajlik az élet Németországban. Sango és Angela Merkel – minden hírrel ellentétben – teszi a dolgát. Irigykedni persze csak a majomlegényre lehet!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ