RSS Feed

A séf

Dalia László - 2019. 02. 16. 8:03:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A séf

Manapság, amikor a tévében könnyedén feladják a séfkabátot egy házi celeb bajnokságban is, sokan már fel sem vennék, akiknek pedig ez volna a hivatásuk. Ám ne legyünk ennyire érzékenyek, a jobb konyhákba úgy is csak azokat engedik be, akik varázsolni tudnak.És tudok olyan magyar Michelin csillagos étteremről, ahol mindig külföldi séf dolgozott. Pedig nyert már magyar séf Bocuse d'ort is.

Lukács István, a háromszoros Oscar-díjas séf többször elmesélte már, hogyan lett a füzérradványi kisfiúból híres szakács, akit aztán a világ minden táján megbecsültek. Azt mondta a füzérradványi Károlyi Kastélyszálló egykori konyhafőnöke, Osváth úr, hogy ott nincs jövő, el kell menni Pestre. Felvitték hát a 15 éves gyereket a Palace Szállóba, ahol egy hónapos próbaidő után felvették. Akkor hazautazott a nagymamája, mert úgy gondolták, most már helyén van, s a kisfiúnak egyedül kellett boldogulnia. Igaz, megfogadta első mestere tanácsát –„ Fiam, a lépcsőn csak felfelé menjél!”.

Emberségesen bántak a tanulókkal, nem küldték őket tíz deka parizerért, s nagy mesterektől tanulhattak. A kis Lukács hol első, hol második volt a vállalati szakács tanulók versenyén. Akkoriban egyébként „az volt a szokás, hogy aki valóban tanulni akart, az odaállt a szakácsok mellé és figyelte, mit csinálnak”. Kétszer megmutatták, hogyan kell elkészíteni a töltött borjúszegyet, harmadszorra már tudni kellett. Aki nem volt rá képes, arra többet nem bíztak semmit, s másnap reggel a séf magához hívatta és közölte: „Uram, öröm volt önnel együtt dolgozni…” 

Lukács még csak 23 éves volt, de ő lett a séfje a Kecskemét új büszkeségének, az Aranyhomok Szállodának. Nehezen fogadták el a helybeliek, mert azt hitték, lenézik őket a pestiek, de miután a 125 szoba vendégeit, sörözőt, cukrászdát, éttermet és kerthelyiséget is gond nélkül kiszolgálták, a séfnek nyert ügye volt. És bár minden konyhában szigorú séfnek tartották, tudott elnéző, sőt nagyvonalú is lenni

Később rengeteget utazott politikusokkal, küldöttségekkel, s egyszer a Hilton Beirutba volt hivatalos, hogy ott főzzön, de nem készült el időben az útlevele. Megnyugtatták, menjen ki a reptérre, majd utána küldik. Hiába indult késve a gép, még akkor sem érkezett meg az útlevél. Ez volt az a Malév gép, amely Beirut mellett lezuhant, s máig tisztázatlan, lelőtték-e vagy más történt. 

A leghosszabb ideig  a Hyattben vezette a konyhát. Igaz, ott újra kellett terveztetni a konyhát, mert mindenre alkalmas volt, csak főzésre nem. És ahogy Bálint a fociban, úgy Lukács a gasztronómiában, első volt, aki nyugatra szerződhetett, egy új-zélandi francia étterem séfje lett. Főzött Erzsébet királynőnek, Bushnak, Gorbacsovnak, Kohlnak, Miterrandnak és Diana hercegnőnek. A harmadik Oscar-díjat 1988-ban kapta, s utána önként visszavonult a versenyzéstől, de zsűritagként 15 évig ő képviselte Magyarországot a szakács olimpián. 


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ