RSS Feed

Renaissance Theater: Zappa, Dylan és a többiek

Mogyorósi Géza - 2019. 02. 09. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Renaissance Theater: Zappa, Dylan és a többiek

Ismét remekül éreztem magam Közép-Európa legszebb Art Déco színházában. A Kaufmann Oszkár magyar építész húszas évekbeli tervei alapján emelt kulturális intézmény e hetekben új - nagyon zenés! - darabbal csábít „vágyódásra”.

A Berlinbe látogató honfitársaimnak mindig is javallottam, hogy – ha tudnak németül, ha nem – váltsanak bátran jegyet valamelyik Spree-parti teátrumba. Nem drága, minőségi szórakozásban lesz részük! Antoine Uitdehaag és Guntbert Warns élőzenés drámájának címe, a TANKE SEHNSUCHT magyarra, picit faramucin Sóvárgást tankolok-ra ferdíthető. A benzinkútnál egy vihar alkalmával összetalálkozó, eltérű sorsú emberek kényszerű összezártsága ( Uitdehaag rendezésében ) zenei időutazásra csábít.

A kutya szerepben is tündöklő dobos hölgy, s két – több hangszeren parádézó – muzsikus társa, öt színésszel közösen dalol-táncol el Neil Young, Frank Zappa, Annett Louisan szongokat, balladákat. A west-berlini Renaissance Theater teltházas nézőterén már-már rockkoncertes hangulatom lett, igaz jó magam a Minin és a P. Mobilon szocializálodtam anno, amikor még volt hajam.

Na, de pesti nosztalgiázás helyett - ahol nem mellesleg a Spree-parti Art Déco színházat tervező Kauffmann úr, 1956-os halála küszöbén, utolsó munkájaként még a Madáchot is megálmodta - ugorjunk vissza a német fővárosba! Zappa, Dylan, Crosby, Stills, Nash, and Young már-már garanciát jelent a színpadi sikerre. Ám a szerelemre éhes szereplők, Kiara Brunken, Anika Mauer, Martin Schneider, Hans-Martin Stier, Guntbert Warns, valamint Harry Ermer triója nélkül, csupán angol nyelvű „rádiózásnak” tűnhetne a benzinkúti lebujban összebújók története. A fül örömei mellett, a lepukkadt amerikai büfét idéző színpadkép -  Manfred Gruber munkája – is megérne egy misét! De, nem áradozom tovább: röppenjenek ide 70 perc alatt, s nézzék meg ezt a fergeteges, szívetmelengető friss berlini darabot!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ