RSS Feed

Korda: nálam Freddie Mercury a szupersztár

Új Szó Online - 2019. 02. 05. 13:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Korda: nálam Freddie Mercury a szupersztár

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából kérdezte a pozsonyi Új Szó Online Korda Györgyöt, aki beszélt arról is, hogy ha megérdemli a Kossuth-díjat, megkapja, elmesélte, kik hatottak rá a pályája elején, kiket kedvel a maiak közül és Balázs Klárival, a feleségével egyetértenek abban, hogy a közönség szeretete ösztönzi őket a további fellépésekre, de Erdélybe nem repülőgépen utaznak majd.

Most, a nyolcvannál viszont leültünk Klárikával, beszélgettünk erről-arról. „Hogyan, meddig lehet ezt csinálni? Te hogyan bírod, te is élvezed még?” És rájöttünk: a feleségemben akkora ambíció és akarás van, hogy ha én elgyengülök is, ő átsegít mindenen. Tőle függ, mikor hagyjuk abba az éneklést. A pókerkommentálástól viszont soha nem veszek búcsút - mondta Korda György a pozsonyi Új Szó Online-nak adott születésnapi interjújában, melyben szó esik egy tervezett erdélyi koncertkörútról is. - Repülővel vinnének minket Erdélybe, de ezt azért bíráljuk csak felül, mert kell a saját autó, hogy a térségben tudjunk mozogni. Mellesleg Klárika nem szeret repülni.


Az énekes arról is mesélt, kik hatottak rá a pályája elején: Alapvetően az olaszok, akik közül sajnos ma már sokat nem ismer a közönség. Domenico Modugno például már nem él, Gianni Morandi néha-néha még fellép, talán csinál évi egy-két tévéműsort, nem többet, holott öt évvel fiatalabb nálam. Manapság már Adriano Celentano sem az énekesi pályafutásával kerül reflektorfénybe, ő már réges-régen színész. Karel Gott nótái is közel álltak hozzám (nem véletlen, hogy feldolgoztam a Lady Carnevált). Az amerikaiak közül Elvis Presley nem igazán tudott hatni rám, mert olyan különleges éneklési stílusa volt, úgy formázta a hangokat, hogy azt maximum csak utánozni tudtam volna. A britek közül Tom Jones és Engelbert Humperdinck megkerülhetetlen volt. Az előbbivel ugyanaz volt a helyzet, mint Elvisszel: nagyon tetszett a stílusa, de csak utánozni tudtam volna. Humperdinck éneke mindig egyenes volt és maradt, az enyém hasonlított az övére. Később megismertem Frank Sinatra dalait, az ő egyszerű stílusa is nagyon tetszett, az, hogy nem hajlítja agyon a dolgokat. 

 
A kortárs zenével kapcsolatban megjegyezte, sok mai előadó tetszik neki Elton Johntól kezdve Freddie Mercuryig. A Queen volt frontemberét például egyenesen imádja, de a Bohém rapszódia című, a zenekarról szóló slágerfilmet még nem látta. - Mercury utánozhatatlan mozdulatsora, a mimikája, a hangja örökké bennem él. Nálam ő a szupersztár. - tette hozzá. Fotó: nlcafe.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ