RSS Feed

Tyereskova '82

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 02. 05. 17:09:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Tyereskova '82

Minden bizonnyal e hetekben ismét a moszkvai Kreml vendége lesz Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova. Noha tábornoki zubbonyán, civil kosztüm kabátján nem könnyű már szabad helyet találni, újabb kitüntetésre számíthat.

Lassan 56 esztendeje, hogy a világ legelső űrhajósnője elhagyta bolygónk légkörét. Alig 26 hónappal Jurij Gagarin történelmi kirándulását követően 1963 júniusában Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova is megízlelte a nagy kalandot. A hobbi ejtőernyősből lett kozmonauta 2 napot és bő 23 órát töltött távol a Földtől. Bátor vállalkozását számos kitüntetéssel jutalmazták a Szovjetunióban.

De külföldön, majd a SZU felbomlása után az utódállamokban is hatalmas népszerűségnek örvendett a tábornoknő, aki a tavasszal már 82 gyertyát fújhatott el tortáján. Anno a 60-as években, még nem volt magától értetődő a lányok, asszonyok egyenjogúsága, ezért a Vosztok-6 repülése nemzetközi/társadalmi szempontból is jelentős események számít az emberiség históriájában.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ