RSS Feed

Hatvan éve zuhant le Buddy Hully repülőgépe

Hvg.hu - 2019. 02. 03. 17:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hatvan éve zuhant le Buddy Hully repülőgépe

Bár az 1936-ban Charles Hardin Holley néven született énekes-dalszerző pályafutás mindössze 2-3 évre tehető, zenéje óriási hatással volt többek között a Beatlesre, a Rolling Stonesra, Bob Dylanre, a Grateful Deadre, Bruce Springsteenre, Elvis Costellóra és minden rockabilly zenekarra.

Buddy Holly tette szalonképessé a szemüveges énekeseket is (John Lennon erről így nyilatkozott: „Buddy Holly elfogadhatóvá tette, hogy valaki szemüveget viselt. Én voltam Buddy Holly”). Paul McCartney a Beatles kezdeti stílusáról azt mondta: „Legalább az első negyven, általunk írt dal Buddy Holly hatására született”.

Buddy Holly kezdetben Lubbock városban lépett fel, az éttörést 1955. október 14-e jelentette, amikor  a Bill Haley and the Comets előtt léphettek színpadra. Itt figyelt fel rájuk Eddie Crandall, aki lemezszerződést ajánlott nekik. Az album 1957 májusában jelent meg. Még ugyanebben az évben kijött a Crickets nevű zenekarával még egy kislemez.


Buddy Holly utolsó fellépése a Surf Ballroomban (Clear Lake, Iowa) volt 1959. február 2-án. A koncert után Buddy Holly gépet bérelt, hogy a fárasztó buszozást a következő helyszínre elkerüljék.

Február 3-án Buddy Holly kisrepülőgépre ült J. R. Richardsonnal (The Big Bopper), Ritchie Valensszel és a pilótával, Roger Petersonnal, hogy Fargóba, a következő fellépésük helyszínéhez (Moorhead, Minnesota) a legközelebbi repülőtérre repüljenek.

A repülőgép a Mason City reptérről éjféltájban, erős havazásban szállt fel, és néhány mérfölddel távolabb lezuhant. Mindannyian életüket vesztették.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ