RSS Feed

Brexit: meghátrálhat a brit kormány!

index - 2019. 02. 03. 12:40:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brexit: meghátrálhat a brit kormány!

A hónapok óta sulykolt március 29-i dátumhoz képest lehet, hogy valamivel később lép csak ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból - ismerte el ma a BBC adásában a brit külügyminiszter. Ez eddig a legmagasabb szintű jelzés a Brexit esetleges későbbre halasztására, noha az elemzők egy része már eddig is jelentős esélyt adott ennek a forgatókönyvnek.

 A brit miniszterelnök szóvivője persze rögtön sietett leszögezni, hogy szó sincs a Brexit későbbre halasztási tervéről, de a legfrissebb brüsszeli jelek is afelé mutatnak, hogy vagy a halasztás, vagy a megállapodás nélküli kizuhanás felé halad az ország, ahogy azt már tegnap is vázoltuk:

Fontos rámutatni arra, hogy Jeremy Hunt brit külügyminiszter mai jelzésének mik a közvetlen előzményei. Tegnap este telefonon beszélt Theresa May brit kormányfő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, illetve Leo Varadkar ír miniszterelnökkel és mindketten értésére adták, hogy a Brexit-megállapodás és benne az északír-ír tartalékmegállapodás nem tárgyalható újra, legfeljebb csak az a (jogi relevanciával nem bíró) politikai állásfoglalás módosítható, amelyet az állam- és kormányfők egyfajta írásos ígéretként hozzátűztek a Brexit-megállapodáshoz.

Abban egyébként arra tettek ígéretet, hogy az északír-ír tartalékmegoldást tényleg csak rövid időre és legvégső esetben alkalmaznák az említett határszakaszon a fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére akkor, ha a brit kilépésre adott átmeneti időszak is lejárna már, de még mindig nem jönne létre a hosszú távú kereteket rögzítő kereskedelmi megállapodás.

A politikai állásfoglalás tartalma az EU-s jelzések szerint akkor lenne módosítható, ha a brit kormány (és politikai elit) megváltoztatná az elképzeléseit a Brexit utáni hosszútávú együttműködés kereteiről, például tartósan a vámunióban maradna az Egyesült Királyság, hiszen akkor az északír-ír határkérdés is megoldódna (igaz nem tudna önállóan kereskedelmi megállapodásokat kötni az ország). Theresa May egyébként tegnap több év után először tárgyalt hosszabban személyesen Jeremy Corbyn ellenzéki munkáspárti vezérrel, aki régóta a permanens vámunióban maradást szorgalmazza. A találkozó állítólag jó légkörben zajlott és rövidesen újra találkozik egymással a két vezető.

Az északír-ír tartalékmegoldás egyéb irányú, a működését érintő változásokra tehát az EU nem nyitott, így a brit félnek kell engednie. Az új javaslatok kidolgozása Hunt mai jelzése szerint néhány napig eltarthat, és ha azok alapján a brüsszeli tárgyalások sikeresek lesznek, akkor állhat elő az a Hunt által említett helyzet: mivel már március 29. közelében járunk, szükség lehet a Brexit kétéves intervallumának átmeneti kinyújtására (március 29. utánra).

Mindezt a külügyminiszter úgy fogalmazta meg a rádióműsorban az MTI összefoglalója szerint, hogy ha a kilépési megállapodást csak a márciusi 29-i kilépési határidő előtt néhány nappal sikerülne elfogadtatni, akkor szükség lehet "bizonyos mértékű hosszabbításra", mivel további, kritikus jelentőségű tervezeteket is törvénybe kell még iktatni. Hunt szerint ha ennél korábban sikerült előrelépést elérni, akkor nem biztos, hogy erre a hosszabbításra szükség lesz.

Jelenleg nem lehet tudni, hogy melyik forgatókönyv valósul meg
- tette hozzá.

Jeremy Hunt a legmagasabb rangú brit kormánytisztviselő, aki utalást tett a Brexit halasztásának lehetőségére, bár kormányzati szinten korábban is elhangzottak ilyen értelmű nyilatkozatok. A brit miniszterelnök hivatala persze gyorsan igyekezett cáfolni Hunt sejtetését, mindenesetre az időzítés szempontjából sem lebecsülendő, amit a külügyminiszter mondott.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője - aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának vezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag - a múlt héten a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ha Londonnak szüksége lenne "pár hét haladékra" a kilépési megállapodás parlamenti jóváhagyási procedúrájához, ezt az EU valószínűleg lehetővé tenné (ehhez egyhangú döntés kell az EU27 részéről).

A Downing Street illetékese szerint a kormány tárgyal annak lehetőségéről is, hogy a parlament a jelenleg tervezettnél hosszabb ülésszakokat tartson a kilépési dátumig hátralévő időszakban, és ennek érdekében kezdeményezi a február közepén esedékes tíznapos parlamenti szünet eltörlését.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ