RSS Feed

Eladó 29 tonna arany

index - 2019. 02. 03. 9:33:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Eladó 29 tonna arany

Venezuela tizenöt tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek - közölte az ügyre rálátással bíró egyik tisztségviselő csütörtökön. A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékes szerint a napokban várható tranzakció célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela fenntarthassa fizetőképességét.

A caracasi vezetés tervei szerint összességében 29 tonna aranyat értékesítenének február végéig. Novemberi adatok szerint Venezuela összesen 132 tonna aranytartalékkal rendelkezik központi bankja széfjeiben és letétben az angol központi banknál (Bank of England). A Bloomberg hírügynökség a hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro elnök mintegy 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból, de a bank vezetői ezt megtagadták tőle.

A venezuelai aranytartalékok kiárusítása január 26-án kezdődött 3 tonna nemesfém eladásával - mondta a tisztségviselő. Hozzátette: tavaly 900 millió dollár értékben finomítatlan aranyat adtak el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek.

A Reuters brit hírügynökség már korábban megjegyezte, hogy Nicolás Maduro kormányának az olajkitermelés csökkenése, valamint a legújabb amerikai szankciók miatt komoly nehézségei vannak a Venezuelába hatalmas összegeket befektető Kína és Oroszország által nyújtott kölcsönök visszafizetésével. Erre tekintettel - vélte a Reuters - megfigyelők azt találgatják, hogy az orosz Nordwind Airlines egy Boeing 777 típusú utasszállítójának Moszkvából Caracasba érkezése vajon annak jele-e, hogy a Maduro-kormány elkezdte az ország aranytartalékait kivinni külföldre. A hírügynökség hozzátette, hogy bár az orosz utasszállító szerdán elhagyta Venezuelát, közben érkezett egy Boeing 757-es orosz teherszállító repülőgép a caracasi repülőtérre.

A latin-amerikai országban emellett hatalmi harc zajlik Maduro és a magát a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak egyelőre semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Marco Rubio republikánus szenátor csütörtökön Twitter-üzenetben figyelmeztette az emírségek washingtoni nagykövetségét, hogy szankciós listára kerülnek azok, akik venezuelai aranyat szállítanak ki a latin-amerikai országból.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ