RSS Feed

Moszkva kész segíteni Bagdadot

mti - 2019. 01. 31. 13:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Moszkva kész segíteni Bagdadot

Moszkva érdekelt abban, hogy támogassa Bagdadot az iraki terrorista jelenlét végleges felszámolásában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov megelégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet alapvetően szétverték Irakban, de megjegyezte, hogy a terrorista jelenlétet az ország egyes tartományaiban még nem számolták fel teljesen. A tárcavezető szerint Oroszország érdekelt abban, hogy támogassa ennek a problémának a megoldását.
    Lavrov az orosz-amerikai viszonyról szólva elmondta, hogy Moszkva kész felújítani a párbeszédet Washingtonnal a stratégiai stabilitásról, de, mint mondta, kezdeményezései válasz nélkül maradtak. Úgy vélekedett, hogy az 5-6 kilotonnás, az amerikai haditengerészetnek szánt W76-2 robbanótöltetek nemrég elkezdett gyártása leszállítja a nukleáris fegyverek bevetésének küszöbét, és megnöveli a nukleáris konfliktus kockázatát.
    Mint mondta, Oroszország reagálást vár Európától a robbanótöltetek gyártására. Egyúttal nehezményezte, hogy az európai NATO-tagországok támogatták az Egyesült Államok olyan korábbi egyoldalú döntéseit, mint a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó ABM-szerződés felmondása és az amerikai rakétavédelem elemeinek a kontinensre való telepítése, valamint a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF-)szerződés lerombolása. 
    Megerősítette, hogy Oroszország kész elősegíteni a venezuelai válság megoldását célzó párbeszédet, és erről Kínával, valamint európai és latin-amerikai országokkal is tárgyalásokat folytat. Kifejezte meggyőződését, hogy a közvetítés célja csakis a venezuelai feleket megegyezésre ösztönző feltételek megteremtése lehet. Lavrov egyúttal azzal vádolta a nyugati országok egy részét, hogy a "törvényes kormánnyal" folytatott együttműködés visszautasítására bátorítják az ellenzéket.

Fotó: kihagy6tatlan.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ