RSS Feed

Patrióta kabrióban

Dalia László - 2019. 01. 24. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Patrióta kabrióban

Sok mindent jelent a Patrióta, leginkább Amerikában. Nálunk most Balcsitól Sepsiszentgyörgyig Pajor Tamás énekel a saját hazájáról, s mindenfelől kísérik hangok Varga Miklóstól Szikora Robiig, s itt van FankaDeli és Geszti is, tangóharmonikán pedig Gesztesi Károly kísér. Néhol erőltetettek a rímek, nem értem ezt a nagy összeborulást sem, hogy ez mi végre, de Pajorral persze elfogult vagyok.

Keresem a szót, keresem a hangot, még Bródyt is segítségül hívom, hogy ne ironizáljak ezen az új klipen, mert Pajor szalmakalappal a fején egy kabrióban utazgat a legszebb magyar tájakon. S persze keressük meg a legjobb képeket, ízeket és hangulatokat, s csöppet sem búslakodjunk, inkább találjunk egy jó sort valamelyik magyar nótában - Búsuljon a ló. Pajortól mégis valami mást várnék, hogy benéz a kabrió alá, hátha kiütötték a motorszámot, ez is csak egy simlis kocsi... Nem is értem, hogy kerül egy kocsiba a szélsőségesen jobbos FankaDeli a libsi Gesztivel, amikor ez az az ország, ahol nem békül senki, a gyűlölet naponta tort ül. Pajor más világban él vagy csak álmodik?

Persze szeretjük mi ezt az országot, csak nem éppen ilyennek. Sokan már útra is keltek és sokan már nem is akarnak hazajönni. Vajon ők mit éreznek, amikor ezt a klipet látják? Aligha efféle nosztalgiával gondolnak haza, miközben Londonban is magyar zenekarokat hallgatnak magyar könyveket és újságokat olvasnak és még tüntetni is kimennek és szavazni is beálltak egy végtelen sorba. Sepsiszentgyörgyön elég lett volna egy borítékba betenni a szavazó lapot. Pajor persze úgy érzi magát, ahogy és nála nyitott a kocsi, beenged katonákat, ortodox zsidókat és feketéket is. Bár ha néha átnézne a többi autóba, mást látna, mintha szembe menne a forgalommal.

Az egyik amerikai sorozat, amelynek némi köze van az egyik katonai alakulathoz, kőkemény világot mutat be, s a történetek nem a legszebb oldalát mutatják be a washingtoni politikának sem. A karácsonyi rész végén megemlékeztek azokról a hazafiakról, akik külföldön a hazájukat védik. Ez volt a reklám helye, bizonyára a tengerészgyalogosok hivatala szponzorálja a sorozatot és mégsem tűnt olcsó húzásnak.Méltósága volt a két mondatnak, hiszen maga a sorozat is kritikusan dolgozta fel a háborúkat, többek között az amerikai katonai atrocitásokat sem hagyta ki. Patriótának lenni mindenütt nehéz a világon.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ