RSS Feed

J. F. Kennedy – élt 46 évet

Mogyorósi Géza - 2019. 01. 21. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

J. F. Kennedy – élt 46 évet

Nem tudom, hogy a 2017 januárjában hatalomra került amerikai elnök mikor jut el legközelebb "szőke ősei földjére" – Németországba?! De az biztos, hogy a '63 nyarán Európában járt, majd akkor novemberben meggyilkolt John F. Kennedy-t {s a 2016 végén Angela Merkel kancellárnőtől elköszönt Barack Obamát is} zömében szimpátiával várták/búcsúztatták a berliniek.

Donald Trump amerikai elnöknek szerintem nem lesz könnyű dolga, ha majd visszatér ősei – atyai nagyapja – szülőföldjére. Persze volt már korábban is feszült a Nato-szövetséges Európa és az USA viszonya. Talán majd a hetven feletti New York-i ingatlanmogult is emlékeztetik tanácsadói arra, hogy miként szólt a 46 esztendős J. F. Kennedy anno a Majna- és a Spree-partján a németekhez. Akkoriban Washington egy esetleges antiamerikai blokk alapkőletételét látta az "elizélt szerződésnek" gúnyolt Bonn-Párizs kézfogásban. Nem véletlenül mondta Kennedy egy nappal nyugat-berlini útja előtt - 1963. június 25-én - a frankfurti Paulskirchében: "A Nyugat jövője az atlanti partnerségen nyugszik - ez az együttműködés olyan rendszer, amely a kölcsönös egymástól való függésen, egyetértésen alapul... Védelmi rendszerünk erős, de még erősebbé kell válnia... Az Egyesült Államokban és Kanadában 200 millió emberünk van, és itt a velük szövetséges európai oldalon is közel 300 millió. Ennek a félmilliárd polgárnak az ereje és egysége most és a jövőben is valamennyi nemzet számára a teljes szabadság biztosítéka."
A Majna-menti templomi beszéd sikerét is túlszárnyalta Kennedy másnapi, szabadban tartott nyugat-berlini szónoklata: "A szabadság oszthatatlan... Ha egyszer mindenki szabaddá válik, akkor örvendhetünk annak a napnak is, amelyen az önök városa, az önök országa és ez az egész hatalmas kontinens, Európa, egy békés és reményteli világban egyesül. Azon a napon, amely biztosan el fog érkezni, a nyugat-berliniek józan elégedettséggel mondják majd el magukról, hogy tartották a frontot. Valamennyi szabad ember, bárhol is éljen, Berlin polgára, s ezért mondhatom büszkén, mint szabad ember: Ich bin ein Berliner."
Amióta 2016. december 19-én terrortámadás érte a német fővárost, egyre többen idézik a tengerentúli politikust. Ki ne tudná, hogy alig öt hónappal később ezt a magát berlininek nevező, karizmatikus férfiút hazájában meggyilkolták. A fiatalon elhunyt J. F. Kennedy tragikusan rövid elnöki pályafutásáról halálának ötvenharmadik évfordulóján - túl a Hillary Clinton kontra Donald Trump viadalon - 2017 küszöbén világszerte megemlékeztek. Barack Obama él – ám távozásával legalább akkora űrt hagyott maga után az első színesbőrű államfő Washingtonban, mint hajdanán az USA legelső katolikus, „berlini” Presidentje.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ