RSS Feed

Álmodunk és ébredünk

Dalia László - 2019. 01. 14. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Álmodunk és ébredünk

Egy varázsló él köztünk, aki a fél országgal képes elhitetni, hogy nem itt élnek, hanem valami álomvilágban, ahol jó a levegő, hipermodern kórházban fogadják, s még a mosdóban is van szappan, a pályaudvarok is szépek és kényelmesek, a nyugdíjak tisztesek és nincsenek éhező, fázó emberek Borsodban, Szabolcsban és a gazdagok adakozóbbak, mint Amerikában.

Úgy tűnik van olyan álom, amelyből csak nagyon sokára ébredünk fel. Mert hát valahogy így él a fél ország, akik a hétköznapokban is úgy téblábolnak, hogy átlátnak a környezetükön, nem csekkolják le, hogy itt valami elcsúszott, két világ között lebegünk. A regnáló kormány a Várban urizál, miközben ők eszik a 850 forintos menüket, kisvasutak mennek a semmibe, a sportban tombol a luxus, kis csapatoknak épülnek stadionok, minden világversenyre hatalmas épületeket húznak fel, amelyekre később a fél-enyészet vár, a foci, kézilabda és a többi sportág milliárdokat költ külföldi játékosokra, haszontalan akadémiákra és 1.7 milliárdért a kutató-fejlesztő labor épül csak a kajak-kenu sportnak. 

És mindeközben emberek halnak meg, mert tucatnyi városban, többek között Budapesten rendszeresen egészségre káros levegőt mérnek, s nem telik legalább elektromos buszokra, a kórházak képtelenek ellátni az embereket és egymást fertőzik meg, mert még fertőtlenítőre sem jut pénz, ahogy orvosra és nővérre sem. A pályaudvarok omladoznak és sosem épül meg a  budapesti körgyűrű, pedig fél Európa rajtunk halad át, no nem a migránsok. Azok régen is csak átjáróháznak tekintettek bennünket, ki akarna itt élni, bár az államilag hamisított felmérés amely már tankönyvbe is bekerült, ezt sugallja.

Nagy varázslótok lehet, mondta volt holland barátom, amikor átlátta, hogy mi minden feszül itt egymásnak. Persze a demokráciát nem lehet erőszakkal megvédeni, ahogy a munkavállalót ildomos lenne megkímélni attól, hogy az egészsége kárára dolgozzon 400 túlórát. Még az is lehet, hogy vannak néhányan, akik annyira szeretnének több pénzt keresni, jobban élni, hogy nem látnak túl az orrukon, s ezt is vállalnák. S ugyanígy két és fél millióan támogatják, sőt megszavazzák ezt a rendszert, amely csak nagyon keveseknek jó, az országnak magának semmiképp.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ