RSS Feed

Spree-parti séta - nyugatról keletre

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 01. 09. 17:45:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Spree-parti séta - nyugatról keletre

A berlini Budapester Strassétól kellemes "erdei" sétával, az (egyik) diplomata-negyeden át juthatunk el a Brandenburgi kapuhoz, melyet 1961 augusztusától választott el -szocialista védőfal- az amerikai-brit-francia megszállási övezettől.

Míg a világhírű, 18. század végén emelt, történelmi Brandenburger Tor - szomszédságában a Magyar Népköztársaság/Köztársaság Nagykövetségével - Kelet-Berlin, vagyis a szovjet zóna legfontosabb turisztikai látványossága volt, addig a Reichstag épülete a túloldalon csábította a fotózni vágyó bel- és külföldieket. Németország újraegyesítése óta, az évtizedeken át múzeumként funkcionált, 1998-ban üvegkupolát kapott hajdani Birodalmi Gyűlés komplexumán kétnyelvű felirat lepi meg az „Ungarn”-ból érkezett vándorokat.

A bő hétszáz Bundestag képviselő munkahelyén, a Reichstag egyik bejáratánál magyar és német nyelvű emléktábla kapott helyet, hirdetve hazánk elévülhetetlen érdemeit a vasfüggöny szétszakításában, a berlini fal lebontásában, az újraegyesítésben.  {Szövege: „1989. szeptember 10. A magyar és német nép barátságának jelképeként az egységes Németországért, a demokratikus Európáért”}. Szóval Budapest testvérvárosában nem csak egy gyönyörű, hosszú utca neve utal a két közép-európai állam szoros, történelmi kapcsolatára!   

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ