RSS Feed

Time magazin – micsoda névsor!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 01. 09. 12:42:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Time magazin – micsoda névsor!

Az 1933 januárjában kancellári megbízatást kapó náci vezérnek alig öt esztendőre volt szüksége, hogy a tekintélyes amerikai Time magazin "Az év embere" elismerésre méltassa. A második világháború óta ezt a címet csupán három német kormányfő érdemelte ki. Furcsa!

Mindkét 20. századi világháború poklából alaposan kivette részét Adolf Hitler. Az Osztrák-Magyar Monarchiában 1889 tavaszán született férfi Németországban futott be véres karriert. Az 1933 elején hatalomra került diktátor a kancellári poszt mellé hamarosan az államelnöki tisztséget is megszerezte. A történészek szerint a nem buta kamasz művészi álmokat dédelgetett. Ám megjárva az első világháború csatamezőit később a politika felé fordult. Sajnos! A börtönéletbe is belekóstolt Hitler előbb kancellár lett Berlinben. Majd az idős Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg 1934-es halálát követően az államfői posztot is megszerezte. Szűkebb hazája Ausztria és a Cseh-Morva régió 80 esztendővel ezelőtti Németországhoz csatolása, akárcsak a '38 novemberi „kristályéjszaka” már előre vetítette az 1939. szeptember 1-én kitörő második világháború poklát. Ja, el ne felejtsem: a tengerentúli Time magazin "Az év embere" elismerést '38-ban a Führernek, majd '39-ben a vele lepaktáló Sztálinnak ítélte... Hát nem röhej?

Utolsó, 56. születésnapját berlini bunkerjában ünnepelte a véreskezű náci diktátor. A szovjet csapatok 1945 tavaszán, komoly emberáldozat árán foglalták el a Spree-metropoliszt. Ott földalatti lakhelyén április 30-án lett öngyilkos a Führer. A halálos nászútra elkísérte Hitlert röviddel korábban feleségül vett fiatal kedvese, Eva Braun is... (+ eb). Németország feltétel nélküli kapitulációját '45 májusában írták alá, s ezzel az aktussal Európában befejeződött a - több tíz millió civil és katona életét követelő - második világháború.

Elgondolkodtató, hogy Hitler óta csupán két bonni kormányfő és a jelenlegi, berlini kancellárnő lett "Az év embere". A Time zsűrije '53-ban Adenauert, 1970-ben pedig Brandtot jutalmazta. Angela Merkel 2015-ben örvendhetett a tengerentúli elismerésnek. Ennek értékéből azért picit visszavesz, hogy 2016-ban Donald Trump (majdani) amerikai elnök volt a magazin kedvence. A minap a 2017-es, 2018-as "eredményt" is megismerhettük. Tavaly előtt a MeToo-kampányt elindító hölgyek kapták a díjat az USA-ban, akik felemelték a szavukat a szexuális zaklatás áldozataiért. Legutóbb pedig „Az év emberei“ az üldözött, meggyilkolt újságírók lettek.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ