RSS Feed

Legyen-e büfékocsi a metrón?

Csontos Tibor - 2019. 01. 12. 8:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Legyen-e büfékocsi a metrón?

Mifelénk olykor mintha büfékocsik is lennének a villamos- és a metrószerelvényekhez csatlakoztatva oly illatfelhőben villamos- és metrókocsikázhatunk a felszínen illetve a felszín alatt. Kiváltképp intenzív illatbódulatot áramoltat a hamburger, legyen az tűzön sütött vagy lángot nélkülöző húspogácsával bélelt bigszezámmagokkal ékesített bigzsemlye, de a jó sok hagymával megtömött pitában pitiző gyroscsikok sem adják alább a bűzölő gőzölgést.

A magyar ember már csak ilyen. Ha közlekedik, alkalmanként eszik is. Különösen a vonatokon dívik máig a jóízű falatozás. Ma már meg sem várják, hogy elinduljon a vonat, azonmód zörögni kezdenek a gyorséttermi kajákkal zsúfolt zacskók,az igényesebbje villásreggelit, villásebédet, villásozsonnát pakol be, mert hát az otthon előre elkészített parizeres - elegánsabban párizsis - zsemlyéket, esetleg a pár kiflit a pár mackósajttal már eléggé avítt dolog ilyenkor majszolni. 

Ah, régi szép idők! Amikor még szemünkben tükröződött az étkezőkocsi, amikor a vagonokat átszelve kis zsúrkocsiból kínálgatta az utasellátós a bécsis zsemléket, vagy a vasútállomások restijében szereztük be a zsemlyét sertésvagdalttal. Hacsak nem vittük magunkkal az otthon sütött, jó fokhagymás fasírtot, amit azután a kockás konyharuhát a térdünkre terítve, jóízűen falatozva ettünk ki a műanyag ételhordó dobozból. Miután persze elindult a vonat. Ez különösen a fülkében utazáskor bizonyult túlélő gyakorlatnak az utastársaknak, ahová ugye, könnyedén beszorult a fokhagymás levegő. 

Mindez arról jutott eszembe, hogy Bécsben január tizenötödikétől az összes metróvonalon tilos bárminemű étel fogyasztása. Jellemző módon - néhány magyar politikus látványos kínlódása ellenére a kontinens legélhetőbb fővárosának kikiáltott -  Bécsben az utasok szavaztak arról az interneten, hogy most már ideje száműzni úgymond, az erős illatú ételeket a pizzától a gyrosig. Minek utána a Wiener Linien, a bécsi közlekedési vállalat minden szilárd állapotú étel fogyasztását megtiltotta a metróvonalakon. Aminek persze nem csupán az érzékeny orrú utasok örülnek, hanem minden bizonnyal a metrókocsik takarítószemélyzete is. Miként Bécs Város budapesti idegenforgalmi képviseletének, az Eurokomm PR - nak a közleményéből kiderül, 2017-ben  a Wiener Linien,  az összes metrószerelvény takarítására több mint kétmillió eurót költött. Megtudjuk azt is, hogy minden egyes eurót, amit ezzel a tilalommal a szerelvények tisztításán megspórolnak, az állomások és a kocsik modernizálására költik majd. 

A tilalom 2019. január 15-én lép életbe, és egyből ellenőrzik is a betartását. Aki megszegi, azt egyelőre csak figyelmeztetik, mivel arra számítanak, hogy az utasok betartják majd az új szabályokat. S nem Bécsben lennénk, ha nem derülne ki, hogy ezt az új, a metrózást illatmentessé tévő szabályt empátiával és ésszel alkalmazzák majd, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflicsücsköt vagy almát, amit az út alatt majszol. Mifelénk persze, hiába vannak ott a közösségi közlekedés járművein például a gyorsétkezés tilalmát jelző matricák, mi pizzázunk, hamburgerezünk, fagylaltozunk a fedélzeten. 

Tavaly áprilisban meg is büntettek egy lányt 16 ezer forintra a BKK egyik járatán, mert fagyizott. A cég üzletszabályzata szerint ugyanis " Tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a HÉV és a fogaskerekű utasforgalmi területein fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni. Az étkezési tilalom célja a járműveken, hogy a szolgáltató védje az utasok ruházatának, poggyászának és a mozgó járművek, valamint azok berendezéseinek a tisztaságát." De hát nem lehet ott mindenütt a közösségi közlekedésben résztvevők étkezését vizslató kommandó, pedig lenne dolguk. Egy bérlet vagy jegy áráért sokszor mi már nem is kívánunk beleharapni a levegőbe, hanem szagolunk. Szagolnunk kell. 


Fotó: saveur.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ