RSS Feed

Az átlagosnál is többet isznak

Új Szó Online - 2019. 01. 06. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az átlagosnál is többet isznak

Szlovákia lakossága többet költ alkoholra mint az európai átlag – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának legújabb felméréséből. Az adatok alapján a szlovák háztartások 2017-ben a kiadásaik csaknem 2,5 százalékát költötték alkoholra.

Az adatok alapján a szlovák háztartások 2017-ben a kiadásaik csaknem 2,5 százalékát költötték alkoholra. Ehhez képest az EU-tagállamokban mért átlag 1,6 százalék. Ebbe az arányba nem számít bele a vendéglőkben és kocsmákban vásárolt alkohol, csupán az üzletekben vásárolt szeszes italok. Európában a legtöbb pénzt az észt családok költik el alkoholra, a kiadásaik 5,2 százalékát, vagyis az átlagnak több mint háromszorosát. 

A szomszédos államok közül Csehországban (3,5%), Lengyelországban (3,3%) és Magyarországon (3,0%) is több alkoholt vásárolnak az emberek. Egyedül Ausztria marad el Szlovákiától, itt a háztartások kiadásainak 1,4 százalékát teszik ki szeszes italok, vagyis az osztrákok még az EU-s átlagtól is elmaradnak. A legkevesebb pénzt a görög, az olasz és a spanyol családok költik alkoholra – ezekben az országokban az arány nem haladja meg a kiadások 1 százalékát sem. 

A felmérés adataiból az is kiderül, hogy a szlovák háztartások pénze leginkább a lakhatásra (23,7%) és ételre (16,6%) megy el, viszont az emberek többet költenek szeszes italokra és dohányipari termékekre, mint öltözködésre vagy tankolásra. A családok ugyanis az összes kiadásuk 5 százalékát költik alkoholra és cigarettára, 4 százalékát ruhákra, és csupán 3,4 százalékát benzinre. 

S

Fotó: korkep.sk
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ