RSS Feed

Mentális betegség a családban

Petre Anett - 2008. 09. 10. 12:19:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mentális betegség a családban

Az Ipsos Kutató Intézet nemzetközi felmérést készített a mentális beteget gondozó családtagok helyzetéről. Világszerte 50 millió betegen kívül több mint 100 millió családtagot érint a betegségek kezelése...

Egy nemrégiben publikált nemzetközi felmérés alkalmával a megkérdezett közel 1000 fő mindegyike szkizofréniával, bipoláris betegséggel vagy szkizoaffektív zavarral kezelt beteggel él együtt. Ez utóbbi nagyon hasonlatos a skizofréniához, és az élet valamennyi területén komoly problémát jelent az alanynak és családtagjainak egyaránt. A betegség tünete széles spektrumon mozog, így az alacsony koncentrációs képességtől egészen a hallucinációig, az örömérzetre való képtelenségtől a hangulati zavarokig terjedhet. A tünetek súlyossága folytán a betegek időnként kórházi kezelésre és segítségre szorulnak az élet valamennyi területén, beleértve a munkát, a szociális kapcsolatokat, vagy az öngondozást: tisztálkodást és higiéniát.

Az Ipsos Kutató Intézet munkatársai Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban arra kérték a hozzátartozókat, hogy számoljanak be tapasztalataikról és problémáikról. A családtagokra nagy teher és felelősség hárul. A szeretetteik iránti aggódás, tehetetlenség, félelem sokukat felemészti. A kutatásból kiderült, hogy számukra a hozzátartozó visszaesésének és a terápia abbahagyásának elkerülése, a leginkább hatékony kezelés mielőbbi megtalálása, és a társadalmi megbélyegzés leküzdése a legfontosabb.

Ki szülőként, ki gyermekként viseli gondját a betegnek

A vizsgált családoknál, az érintett személyek 49 százalékánál diagnosztizáltak szkizofréniát, 45 százalékban bipoláris betegséget, és 6 százalékban szkizoaffektív zavart. A megkérdezettek közül 31% szülőként, 24% gyermekként, 17% házastársként és 16% testvérként gondoskodik érintett hozzátartozójáról. A felmérésben résztvevők 48 százalékának családtagjánál már több mint 10 éve diagnosztizálták a megbetegedést, és 73 százalékuk állítja, hogy a megfelelő kezelés mellett a családi támogatás volt az egyik legfontosabb tényező szeretteik állapotának javulásában.

Veszélyek

A terápia abbahagyása vagy terápiaváltás okozta állapotromlás drasztikus következményekkel járhat, mind a paciensre, mind családjára nézve. A kezelés megszüntetése az esetek 91 százalékában jelentős visszaesést eredményezett, 69 százalékban újbóli kórházi kezelést vont maga után, 22 százalékban az öngyilkossági kísérletbe sodorta a beteget, 20 százalékban börtönviseltté tette áldozatát. A felmérések szerint további problémaként jelentkezik az, hogy a betegek jelentős hányada későn részesül megfelelő kezelésben, vagy túl sokszor esik át gyógyszerváltáson. Az alanyok közel egyharmada több mint 5 fajta gyógyszer alkalmazása után találta meg a leginkább hatékony szert.

Megbélyegezve

A betegek állapotát nagymértékben befolyásolja a társadalmi megítéltség. Javulásukat hátráltatja a társadalom megvetése, a kivetettség élménye. A megkérdezettek 84 százaléka szerint a betegség általi megbélyegzés nehezebbé tette hozzátartozójuk gyógyulását, 63 százalékban pedig kimutatható volt, hogy a diszkrimináció nagy hatással bírt a páciensek gyógyszeres kezelésének önkényes elhagyására.

Életmód, felelősségtudat

A kimutatások szerint a pszichiátriai betegeket az átlagpolulációnál háromszor nagyobb mértékben sújtja az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség. Mivel a megfelelő gyógyszer megtalálást követően teljes életet élhetnek, számukra is lehetőség nyílik a testmozgásra, illetve még fajsúlyosabb szerepet kap a pszichoterápia, a felelősségtudat és a rendezett életvitel.

Jó tudni!

A Nemzetközi Mentálhigiéne Szövetség (World Federation For Mental Health - WFMH ),ez a politikamentes nemzetközi szervezet - amelyet 17 országból választott önkéntesekből álló bizottság irányít - a mentális betegeket, gondozóikat és családtagjaikat képviseli. A szervezet több mint 180 ország lelki betegségekkel foglalkozó egyesületével áll kapcsolatban, illetve az Egyesült Nemzetekkel, a Világbankkal és az UNESCO-val is együttműködik. Küldetésének tartja nemcsak a közvélemény tájékoztatását, hanem a mentális betegségekkel kapcsolatos megértés elősegítését is. Magyarországon a Kálvária 5 Alapítvány, az ESZME, valamint a Feledékeny Emberek Egyesülete tartozik a WFMH tagjai közé.
Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ