RSS Feed

Bundesliga – téli pihenő

Mogyorósi Géza - 2019. 01. 06. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Bundesliga – téli pihenő

Addig is, amíg január második felében az 1899 Hoffenheim kontra FC Bayern München rangadóval elrajtol az elsőosztályú német labdarúgó bajnokság friss szezonja, számos klub külföldön készül fel a 2019-es kűzdelmekre. Szerintem a szokásosnál is keményebb, izgalmasabb csaták lesznek a germán stadionokban, mert a tabellát a Borussia Dortmund vezeti és ez nem csupán a bajor drukkereknek fáj!

E télen majdnem összefutottam - a szurkolók szomorúságára „csak” a másodosztályban gurigázó - FC Köln legényegyletével Mallorcán. Ám ők január 9-től labdáznak az álomszép szigeten, én meg év végi szabimat töltöttem  ott. Két tréningezés között vélhetően Palma és környékét is felfedezik maguknak a sportolók, hiszen arrafelé szinte kézzel fogható a történelem. Amint párszor már megénekeltem, a középkorban a Baleárokról a mórokat elűző I. Aragóniai Jakab alapította a (földközi-tengeri) Mallorcai Királyságot. Akkoriban, a 13. század első felében kezdődött meg a régió egyik legrangosabb egyházi komplexumának építkezése. A késő gótikus Miasszonyunk-Katedrális a harmadik évezredben is a - turisták millióit csábító - spanyol sziget legtöbbet fényképezett, filmezett temploma. Az FC Köln játékosai lehet, hogy a hűs falak között néhány imát is elrebegnek, hogy csapatuk visszakerülhessen az elsőosztályba!?

Apropó Bundesliga! A topon toporgó teamek zöme is Spanyolországban készül a friss szezonra. A tavaszias télben táboroznak január elejétől a Hannover 96 matadorai éppúgy, mint a tabella éllovasai, a Borussia Dortmund hősei.  A Mönchengladbach,  a Schalke 04 és a Fortuna Düsseldorf fiai is Dél-Európába menekültek. Megértem őket, én már most nosztalgiával gondolok vissza decemberi-emberi, 18. mallorcai vakációmra!

Természetesen idegenforgalmi reklámnak sem rossz, ha híre megy, hogy a VfB Stuttgart fenegyerekei is a Spanyol Királyságban üdülve készülnek fel az újabb diadalokra. Bezzeg a VfL Wolfsburg milliomosai – különcködve – Portugáliában rugják e napokban a bőrt: első ellenfelük, január 19-én az FSV Mainz 05 együttese lesz. S hol tart téli edzőtáborozást az FC Bayern München? Ki nem találja a kedves Olvasó! Katarban, ahol e percekben is + 20-25 fokot mutatnak a hőmérők. {Ha tréfálkozással próbálkoznék, leírnám: nincs szükség bundára!}

Akad persze olyan Bundesliga team, mely még messzebre „merészkedik” a 2019-es sportsiker érdekében. Az Eintracht Frankfurt (USA) és az SV Werder Bremen (Dél-Afrika) kétszer félnapos repülőzést is bevállalt idén. Dárdai Pál 2018-ban sokat bénázó „fiai” Németországban maradnak januárban. Sajna, csak nyolcadikak a Bundesliga tabellán. A berlini Herthához hasonlóan odahaza készül fel az új szezonra az eredményesebb, momentán negyedik RB Leipzig is, ahol a főportást ugyebár Gulácsi Péternek hívják. Hajrá magyarok!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ