RSS Feed

Jön a brazil elnök

index - 2019. 01. 03. 17:57:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jön a brazil elnök

Orbán Viktor nem hiába utazott egyetlen EU-s kormányfőként a szélsőjobboldali brazil elnök beiktatására. Jair Bolsonaro ugyanis elfogadta a magyar miniszterelnök meghívását. A miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan azt is elmondta, hogy a két elnök még Brazíliában áttekintette a két ország közötti nemzetközi, gazdasági és politikai együttműködési lehetőségeket.

Bolsonaro beiktatásán egyébként csupán a világ 12 szélsőjobbos, populista vezetésű országának elnöke vett részt. A távolságtartás érthető, mert a brazil elnök rasszista és homofób kijelentései a világ többi országában megbotránkozást keltettek. 1999-ben például kijelentette, hogy az akkori elnököt, Fernando Henrique Cardosót meg kellene ölni, a menekülteket söpredéknek tartja, a homoszexualitásról alkotott véleményéről mi sem tanúskodik legjobban, mint az a kijelentése, miszerint, ha a fia meleg lenne, nem bánná, ha egy autóbalesetben meghalna.

A brazil elnök egyébként a természettel sincs baráti viszonyban. Beiktatását követő napon már engedélyezte, hogy a védett amazonaszi őserdőket kivágják, hogy ott mezőgazdasági tevékenységet folytassanak.

Bosonaró nemcsak a diktátor Pinochet és Trump, hanem Orbán Viktor nagy tisztelője. Kampányában a Fidesz populista szlogenjei és mesterségesen kreált ellenségképei is visszaköszönnek: Bolsonaro is a migrációt tartja az egyik legégetőbb problémának; Orbánhoz hasonlóan igyekszik marginalizálni a kisebbségeket; a házasság intézményét csak egy férfi és egy nő között hajlandó elismerni; az országa ellenzékét posztkommunista erkölcsi hulláknak tartja; a médiát pedig ellenségként kezeli.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ