RSS Feed

Papíralapú vények: az év végéig maradnak

Pharmaonline - 2019. 01. 02. 15:46:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Papíralapú vények: az év végéig maradnak

Az utolsó pillanatban, 12 nappal a határidő előtt egy évvel későbbre elhalasztotta az Emberi Erőforrások Minisztere a papíralapú vények megszüntetését. Így 2019. december 31-ig marad párhuzamosan az elektronikus, és a hagyományos gyógyszerfelírási mód.

Erre – részint a Gyógyszerészi Kamara kérésére – került sor. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az ATV-nek azt mondta: "A 2017. novemberi bevezetés óta eltelt időszak még nem volt elegendő arra, hogy az e-recepttel kapcsolatos napi gyakorlatot mindenki megismerje. Azt tapasztaljuk, hogy a vényíró orvosoknak is egy része még – bár lenne rá lehetősége, sőt, jogszabály is előírja – az E-recept helyett a papír vényt preferálja."

A rendszeresen gyógyszert felíratók jelentős része ráadásul Hankó Zoltán szerint nyugdíjas, akiknek komoly gondokat okozhat a papír alapú vény hiánya.

Egyelőre valóban sok a kérdőjel az elektronikus receptek körül – mind a betegek, mind pedig az orvosok körében. Addig ugyanis nincs probléma, amíg a beteg maga megy a patikába a kiváltandó gyógyszerért, ám az nem világos, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal kaphatja meg a szükséges pirulákat.

Komáromi Zoltán háziorvos azt mondja: halasztás helyett az elmúlt egy évben, amikor kísérleti jelleggel már elindították a rendszert, bőven lett volna lehetőség korrigálni az e-recept gyermekbetegségeit.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ