RSS Feed

Bécsi gyors

Dalia László - 2018. 12. 23. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécsi gyors

Hajdan Bécs volt a Nyugat kapuja, aki Hegyeshalomnál átlépte a határ, s eljutott Bécsig, az már szívott más levegőt, s mondta is hazatérte után, hogy a határon túl még a fű is zöldebb. Ez persze már rég volt, de mintha csúfot űzne velünk az idő, deja vu járja át a lelkünket és a bécsi express is kényelmesebbnek és gyorsabbnak tűnik.

Egy hónapja sincs, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a bécsi Musikvereinben játszott Beethovent és Dvorakot, s a zongoránál Schiff András ült. Schiff egyébként makacs ember, csak Bösendorferen hajlandó játszani és a politkában sem alkuszik. Egy ideje önkéntes száműzetésben van a Bűnös városban, mert ahogy több interjúban is elmondta, ő ezzel a rendszerrel nem tud egy levegőt szívni. A Magyar Narancs meg is írta, hogy ez az este felért egy kormányellenes tüntetéssel, hiszen Fischerről is tudjuk, hogy megvívta ő már a maga csatáit, de nem hajlandó engedni. Igaz, ő nem egyszemélyes intézmény, s egy világhírű zenekart, mondhatnók, intézményt vezet, amit nehezebb elüldözni, mint Schiffet vagy a CEU-t. Ne legyen kétségünk, Ausztria, sőt maga Bécs is örömmel fogadná a BFZ-t, a keblükre ölelnék Fischert, hiszen most nekik hasonló sincs. Ezen az estén is felállva éljenezték a zenekart, amely a koncert végén letette a hangszereit és énekelt.

Bécs minden most, ami Budapest nem. Ahogy régen is. Mert a Musikverein ruhatárában magyarok adják ki a kabátot, a nézőtéren meg sok fekete és ázsiai arcot látni. Más ez a világ, akkor is, ha nem minden bécsi rajong a bevándorlókért. És a magyarok is annak számítanak, de nem jószántukból keveredtek osztrák földre, gazdasági migránsok, itthon nem tudnak megélni. A Habsburg Monarchia egykori fővárosa megőrizte a méltóságát, a politikusok nem tudják elrondítani, pedig arra is szaladgál egy-két rasszista fazon. A CEU-t mégis rögtön befogadták, de hát lett volna már főváros is, hogy Európa egyik legjobb egyetemét fogadja. Ott egy koncertnek sincs politikai felhangja, a közönségről nem lehet megmondani, ki hova tartozik. Igaz, a művészeket sem e szerint válogatják.  Az osztrák Ákos és társai nem kapnak állami támogatást, kénytelenek megélni a hangjukból.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ