RSS Feed

Vendégek a Bundestagban

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 27. 8:02:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vendégek a Bundestagban

Novemberben megható, zenével kísért ünnepséggel emlékeztek meg a berlini Reichstag épületében az első világháború befejeződésének centenáriumáról. A vendégszónok Emmanuel Macron volt. A francia köztársasági elnök méltatta Németország szembenézését saját 20. századi történelmével.

Élőadásban néztem a német tévében a koratéli közvetítést a Bundestagból. A francia államfő histórikus, egyben jövőbe pillantó beszéde kapcsán eszembe jutott, hogy 65 esztendeje - túl a moszkvai diktátor, Sztálin halálán, s túl a szovjet segítséggel levert kelet-berlini munkásfelkelésen - Joseph W. Martin, a washingtoni képviselőház szóvivője állhatott fel a bonni parlament pulpitusára. Azután - külföldi szónokok számára - hosszú pauza következett Konrad Adenauer birodalmában. {2018-ban sem magától értetődő, hogy - két évtizede immáron Berlinben - más országok hírességei tarthassanak beszédet a Bundestagban. Emmanuel Macron láthatóan értékelte ezt a novemberi gesztust!}

Szóval J. W. Martint (1953) után legközelebb csupán '62-ben szónokolt “idegen” a rajna-menti parlamentben, Per Federspiel személyében, aki az Európa Tanács üdvözletét hozta el az NSZK-ba. Igazán fajsúlyos névvel – hét évnyi szünetet követően – csak 1969-ben találkozunk a Bundestag vendégszónoki listáján. Richard Nixon washingtoni elnök bizonyára tudta, hogy a vietnámi háborút nem csupán az NDK-ban, de a Szövetségi Köztársaságban is tömegesen ellenezték a polgárok, így cseppet sem volt természetes, hogy a bonni képviselők előtt beszéljen. Az “Összetartozunk” mottóval megtartott “Speech” tetszett a nyugatnémeteknek. Egyöntetű taps lett a jutalma az alsóházban. A következő amerikai elnökre tizenhárom évet kellett várniuk! Ronald Reagan '82 nyarán, a francia államfő, François Mitterand pedig 1983 januárjában járt a Bundestagban. Ez a tizenhat esztendőnyi Kohl-korszak kezdete volt.

A teljesség igénye nélkül, csak a topnevek között mazsolázva érdemes megemlíteni, hogy '96 májusában a (2013 decemberében elhunyt) dél-afrikai legenda, Nelson Mandela kereste fel az újraegyesült Németország szövetségi parlamentjét. Az utolsó, idegenajkú bonni felszólaló (a már szintén meghalt) Vaclav Havel volt. A prágai vendég később Berlinben is otthonosan mozgott, ahol a Reichstag frissen restaurált épületében, Mihail Gorbacsov és az idősebbik George Bush 1999 novemberében, a fal leomlásának tizedik évfordulóján tarthattak beszédet. Jacques Chriractól Simon Pereszen át Vlagyimir Putyinig, s Kofi Annan ENSZ főtitkártól a fiatalabbik Bushig akad még pár híresség, aki a régi-új fővárosban a német képviselők elé lépett. Joggal lehetünk büszkék rá, hogy a Spreenél letelepedett - Magyarországon elhunyt - irodalmi Nobel-díjas írónk, Kertész Imre is azon nemzetközi személyiségek közé tartozik, aki a harmadik évezredben a Bundestag előtt beszélhetett. Magyar politikus ez eddig ilyen megtiszteltetésben még nem részesült az Európai Unió legnépesebb államában.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ