RSS Feed

Császárvárosi ócskásrock

Csontos Tibor - 2018. 12. 31. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Császárvárosi ócskásrock

Erre mondják: Nem semmi! A legélhetőbb európai városhoz, hovatovább Bécshez már nem csupán a keringőt társíthatjuk, hanem lassan a kukásrockot, vagy ha úgy tetszik, a turimuzsikát is. A 48er-Tandler-Band nevű kukás zenekar, amely negyedik éve számít wienercumnak, újabban a Secondhand című romantikus szerelmi vallomással rukkolt elő. Miközben nálunk a kukaholding szappanoperájának nézhetetlen epizódjain bosszankodunk, Bécsben a köztisztasági vállalat saját népszerű üzlettel és zenekarral büszkélkedhet.

Valószínűleg a bécsi köztisztasági vállalat használtcikk-kereskedése, a 48er-Tandler az egyetlen second hand bolt a világon, amelynek saját zenekara is van - tudjuk meg Bécs Város budapesti idegenforgalmi képviseletének, az Eurokomm PR - nak a közleményéből. Melyből az is kiderül, hogy a vállalat öt munkatársa négy éve alapított zenekart, hogy az újrahasznosítást és a különleges használtcikk-kereskedést saját dalokkal népszerűsítse. Hogy a megunt tárgyainknak lehet új esélyt adni. Két számukat eddig mintegy harmincezren látták, mostantól pedig az iTunes és a Google Play áruházból is letölthetők. Legújabb slágerük az eredeti Second hand címmel hódít, melyben a névadó cég, a 48er Tandler a főszereplő. 

Nálunk még nincs ehhez hasonló turirock, sőt szelektívpop sem született, csupán a kukaholding bluest nyomják végeláthatatlanul. Az újrahasznosítás persze itt-ott felbukkan a hazai könnyűzenei irodalomban. 1989-ben például berobbant az Animals Cannibals, benne Koller Lászlóval, azaz  MC Qkával, akinek e művészi nevét még a bécsi 48er Tandler Band tagjai is megirigyelhetnék. Azután ott volt a Rapülők társulata, amely Riszájkling című lemezén hasznosította újra korábbi dalait. S hogy a folkmuzsika se maradjon ki a haza újrahasznosításból, a Cimbaliband a Recycle albumán hozott újrahasznosított népzenét. Az már csupán a történések vadhajtása volt, midőn a közelmúltbeli szemétmizéria nyomán született egy kis József Attila-átköltés is az Altató című poémájának egyik sora alapján:Tűzoltó leszel s katona! Szemetet szedő kukás...

A bécsi 48er Tandler Band persze más. Ők mégiscsak saját munkájukat éneklik meg, nem kevés érzelemmel, beleélő képességgel. Népszerűségüket, elfogadottságukat jelzi, hogy első szerzeményükben, a Der 48er-Tandler von Wien című dalukban olyan osztrák hírességek működtek közre mint a legendás osztrák futballista, edző, majd szövetségi kapitány Herbert Prohaska, Willi Resetarits énekes, vagy az akkori bécsi polgármester, Michael Häupl. S persze, a bécsi 48er Tandler is egészen más. A hajdanvolt, utcákat járó ószeresek helyett Bécsben a szeméttelepeken lévő kulturált gyűjtőpontokon adhatják le a bécsiek mindazt, amire nincs szükségük. Ezekből a gondosan átválogatott, felcímkézett és beárazott cuccokból töltik fel a köztisztasági vállalat használtcikk-kereskedését, melynek már megnyitása óta már több mint 400 ezer látogatója volt. S ami még eltanulható: ugyanitt környezettudatosságra tanítják a gyerekeket, akik játékos formában sajátíthatják el a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét, és annak a technikáit, hogyan "termelhetünk" minél kevesebb hulladékot, szemetet. 

Mi több, az itt megforduló hat-tíz éves gyerekek még érettségi bizonyítványt is szerezhetnek, amelynek birtokában felnőtteket taníthatnak a szelektív hulladékgyűjtésre, a keletkező szemét mennyiségének csökkentésére... 

Bécs tehát ismét megannyi, újrahasznosítható ötletet kínál. Várjuk az importálásukat. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ