RSS Feed

Téli lakoma: bejgli vagy bableves?

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 16. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Téli lakoma: bejgli vagy bableves?

Se nem panasz, se nem hencegés, hogy a szentestét már legalább egy tucat alkalommal Spanyolországban töltöttem. Mallorcán kellemes a klíma, viszonylag kevés a turista és a stresszes nagybevásárlást, főzőcskézést is megússzuk - például a szállodai medencében.

A 80-as évek óta a földközi-tengeri szigeten élő, immáron idős (német) barátunk december 24-én, hol langusztával, hol zseniális húslevessel, máskor báránysülttel kényeztet minket. Azt még nem sejtem, hogy mi lesz a 2018-as menünk Palma de Mallorcán, de az biztos, hogy nem fogunk éhezni az első (második?) Campari-pezsgő koktél után... Ha a mi spanyolországi vacsoránk nem is tipikus katalán ízsor, a fűszerek, saláták, húsok-halak stb. kétségtelenül a mediterrán konyha „gyermekei”.

Persze ahány nép, annyi karácsonyi szokás. A belga háziasszonyok osztrigával kényeztetik szeretteiket, míg a bolgár konyhákban bableves rotyog. Nekünk, magyaroknak, pedig szinte (!) elképzelhetetlen az ünnep bejgli, kocsonya és pontyhalászlé nélkül. Ausztriában kevés vendéglátóhely, család asztaláról hiányzik decemberben az adventi koszorú és a gyertyák. Karácsonykor viszont főleg a kevésbé tradicionális fiatal famíliák, baráti társaságok, szerelmespárok nehezen döntenek a karácsonyfás ünnep és a sítalpas, netán fürdőnadrágos vakáció között. A szentestét odahaza köszöntők elsősorban a gyerekeket örvendeztetik meg vaníliás kifli, kókuszos falatka, netán kuglóf sütésével: a konyhai előkészületekbe természetesen a kis szakácsok is bekapcsolódnak. Kóstolgatni szabad! A december utolsó heteit Ausztriában töltő külföldiek körében is népszerűek a forralt boros karácsonyi vásárok Bécstől Salzburgig. 

Svájcban is a közép-európai hagyományok szellemében ünneplik a polgárok a karácsonyt, bár, a lakosság mintegy ötöde migrációs gyökerű. A gyermekeket már Mikulás-naptól édességgel, kisebb ajándékokkal kényeztetik az óvodában, iskolában tanult daloknak, verseknek főleg a nagyszülők örvendenek. Az adventi időszakban az alpesi miniországban gyakoriak az évzáró vacsorák, és a templomok is benépesülnek. Szenteste az ünneplők több mint fele könyvvel, itallal, csokival, (saját készítésű) keksszel lepi meg szeretteit. De a megkérdezett svájciak 51 százaléka bevallotta, hogy jobb ötlet hiányában 2019 küszöbén is készpénzt, illetve vásárlási utalványt tesz a fa alá. Toplistás ajándék a ruházat, a játék és az ékszer is. Továbbá kozmetikai szerekre, szórakoztató elektronikai/pc cikkekre is milliókat költenek. Svájcban az emberek 13 százaléka utazással (repjegy, wellness stb.) okoz örömet-csalódást szenteste. 

Németországban elhunyt szeretteikről nem csupán novemberben, hanem az adventi időszakban is sokan megemlékeznek: gyertyaerdő a templomokban, temetőkben, ablakokban. Drezdától Nürnbergig rengeteg álomszép sült alma és forralt bor illatú Weihnachtsmarkt kényezteti az ünneplőket. Ez utóbbi Dürer-város egyben a délnémet játékipar fellegvára is, így különösen a gyermekes családok számára izgalmas (pénztárcát apasztó) kaland a standok felkeresése. Netán a strandoké a napsütötte spanyol szigetvilágban, avagy a Karib-térségben.  

Skandináviában, különösen a Svéd Királyságban az év legfontosabb ünnepe a karácsony. December elején Örebro városában hagyományosan egy szabadtéri koncert, az O, Helga Natt ( Szentséges éj ) hangolja rá az északi polgárokat az adventi időszakra. A hangulatos dalokat a helyszínen tízezrek hallgatják, a tévé élő adásban közvetíti a kulturális programot. Aki nem jut el idén az öt skandináv állam valamelyikébe, az például a hazánkhoz közelebbi Berlinben, Bécsben is belekóstolhat a finn, svéd, norvég, dán és izlandi ízek, ajándékok, népszokások világába. 

 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ